Kafić
Alo!/ Rajko Ristić
Kafić

Alo!/ Rajko Ristić

Kafić, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Visoke temperature za ovo doba godine, a onda nagli pad, pa ponovni skok obeležili su nekoliko nedelja za nama, a tako će se nastaviti i do kraja ovog meseca. Prvi sledeći skok stiže nam krajem vikenda, kada će temperature u Srbiji biti čak do 16 stepeni. Ali zimi tu nije kraj.

- Krenulo je blago otopljenje, sa temperaturom do 8 stepeni, a oblačno i suvo vreme će se održati do vikenda. Danas će vreme biti suvo - kaže nam meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić, ističući velike oscilacije u jutarnjim i dnevnim temperaturama.

Ove oscilacije su normalne, s obzirom da su dnevne temprature za 8 stepeni više u odnosu na prosečne vrednosti u ovo doba godine (između 3 i 7 stepena).

Pročitajte još:

 

Nakon toplog i gotovo prolećnog vikenda, već u narednoj nedelji temperature se vraćaju u "normalu", što nam donosi blago zahlađenje i vrednosti temperature do 5, 6 stepeni, kaže Đurić.

Februar bez većih iznenađenja

Prema njegovim najavama, do kraja tekućeg meseca neće biti većih temperaturnih oscilacija, a maksimalne temperature u februaru iznosiće 15, 16 stepeni, dok se ne očekuje drastičan pad temperature, ispod nultog podeoka recimo, osim na planinama, naravno.

- Srednje vrednosti temperature tokom februara kretaće se oko petog podeoka, sa mogućim oscilacijama do 10, 11 stepeni. Gotovo je nemoguće da temperatura dostigne vrednosti oko 20 stepeni, ali ni da padnu ispod nule - rekao je za "Blic" meteorolog Đurić.

nevreme, vremenska prognoza, zima, sneg, hladnoća, kiša, ljudi

Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Đurić dodaje i da do 22, 23. februara nema na vidiku zahlađenja sa snegom u nižim predelima, te očekuje da istog neće biti ni do kraja meseca, ali da postoji mogućnost padavina u vidu kiše.

Prema detaljnoj dugoročnoj prognozi vremena za celu sledeću nedelju - od 18 do 24 februara, koju je uradio RHMZ, u većem delu Srbije prognozira blaže (toplije) i suvlje, a u Pomoravlju i Južnom Banatu blaže i prosečno suvo vreme.

Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -2 do 3 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrednosti u intervalu od 5 do 12 stepeni, na jugu Srbije i do 14 stepeni.

Početak marta sa kišom

Oko 18. februara i od 22. do 24. predviđa se češća pojava uglavnom kiše ili susnežice, a na visokim planinama sneg.

Kiša

Alo!/ Rajko Ristić

Kiša, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

U periodu od 25. do 3. mata održavaće se period blažeg (toplijeg) i prosečno vlažnog vremena. Oko 25, 26, 28. februara kao i početkom marta predviđa se češća pojava kiše ili susnežice, u toku noći i susnežice ili snega, a na visokim planinama sneg. Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -2 (na planinama) do 5 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrednosti u intervalu od 7 do 15 stepeni, na zapadu Srbije i do 17 stepeni.

Ipak, najave i prognoze za februar nikako ne znače da je zimi došao kraj, s obzirom na promenljiv mart, kakav smo imali u godinama za nama.

- Mart i sam kraj zime uopšte, umeju da iznanade. Prošle godine smo početkom marta imali sneg i veoma hladno vreme, a u prethodnim godinama dešavalo se da upravo tada imamo pravo prolećno vreme, a već u aprilu letnje – objašnjava Đurić i dodaje da će se sneg u višim planinskim predelima zadržati do kraja zime, te će ljubitelji skijanja nesmetano moći da uzivaju u zimskim sportovima do samog kraja sezone.

Pročitajte i ovo:

U martu do 10 dana sa mrazom

Tako se u martu očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 6 do 10, a u brdsko-planinskim krajevima do 16 dana. Tokom marta se očekuje količina padavina u granicama proseka u celoj zemlji.

Prognozira se da će srednja martovska količina padavina u nižim predelima biti od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da u martu broj dana sa padavinama bude u intervalu od 8 do 12, a u brdsko-planinskim krajevima od 16 do 23 dana.

Temperatura iznad višegodišnjeg porseka

Prema detaljnoj prognozi RHMZ-a, u Srbiji se očekuje mart sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem oko 1 stepena. Srednja martovska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 6 do 9 stepeni, a u planinskim predelima od -1 do 3 stepeni.

Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za mart biti od 12 do 14 stepeni, a u planinskim predelima od 3 do 8 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 2 do 5 stepeni, a u planinskim predelima od - 4 do 0 stepeni.