Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Najmanje četiri osobe smrtno su stradale, vojska i spasilačke službe izvukle su 1.500 ljudi iz automobila koji su ostali zavejani na putevima u Španiji.

Iako je objavljeno da ova nepogoda stiže u Srbiju i narednih dana i da donosi kišu i hladnoću, meteorolog Nedeljko Todorović otkriva za da je ova oluja već prošla - samo je mnogi nisu primetili!

ANKETA:

Da li redovno pratite vremensku prognozu?

 

"Nije tačna najava da Filomena treba da stigne u Srbiju. Ono što je bilo u Španiji, kod nas je već prošlo u subotu i nedelju, a trajalo je do ponedeljka ujutru. Tada je pao sneg, a na jugu je bilo kiše, zbog koje su nastale poplave. U južnim delovima zemlje pala je mesečna količina padavina i to je pokazatelj ove oluje", kaže Nedeljko Todorović.

Prema njegovim rečima, ova oluja je privukla preveliku pažnju javnosti. Zapravo, to je običan ciklon za koji mi nemamo uveden domaći naziv, jer za to nema ni potrebe.

"To je zimska pojava, koja uključuje oblake i hladan vazduh. Španija jeste mediteranska zemlja, ali Madrid ima visoku nadmorsku visinu, pa ova pojava ni tamo nije nemoguća. Ipak, nije tačna informacija koja se pojavila da je u samom Madridu pao sneg pola metra, već je bio 10 centimetara, a u planinskim predelima bilo ga je više. Temperatura nije bila minus 26, već minus 11, što takođe nije neobično za Madrid", kaže meteorolog Todorović.

Kako kaže Todorović, ne isključuje se mogućnost nove pojave sličnih oluja do kraja zime u Srbiji.

"Kraj zime je daleko, naravno da postoji mogućnost da se pojavi neka slična oluja. Ipak, naredna ledena tri dana koja nas očekuju, nemaju veze za Filomenom. To nam stiže iz Skandinavije i Rusije, a ne iz Španije i Portugala“, kaže Todorović.

Tri ledena dana koja nam stižu u Srbiju podrazumevaju da će od subote temperature biti ispod nule u gotovo svim krajevima Srbije.

Od sutra nas očekuje umereno i potpuno oblačno, uz provejavanje snega, sa velikom verovatnoćom za poledicu. Najniža temperatura biće od -7 do -2, a najviša od -2 do 3 stepena. U subotu nas očekuje prvi ledeni dan koji najavljuje meteorolog Todorović, kada će biti umereno i potpuno oblačno, negde uz provejavanje slabog snega. Najniža temperatura od -10 do -4, a najviša od -5 do -1 stepen.

U nedelju još jedan hladan zimski dan, sa najnižom temperaturom od -11 do -5, a najvišom od -5 do -2 stepena. Biće umereno i potpuno oblačno, negde uz provejavanje slabog snega. U ponedeljak ujutru umeren i jak mraz, dnevna temperatura ispod 0 stepeni, a tek od utorka očekuje nas postepeno toplije vreme.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: