Nedeljko Todorović, meteorolog
Printskrin
Nedeljko Todorović, meteorolog

Printskrin

Nedeljko Todorović, meteorolog, Foto: Printskrin

Sudeći prema vremenskoj prognozi, sutra bi mogli da odahnemo jer se od sredine dana očekuje pojava vetra koja bi u većini mesta u zemlji mogla da otera maglu, a samim tim i smanji nivo zagađujućih ceštica u vazduhu, kažu meteorolozi.

Meteorolog u RHMZ Nedeljko Todorović kaže da se od sutra može očekivati bolja situacija što se vremenskih prilika tiče i da će od sredine dana početi da duva jugoistočni vetar, koji će se naročito pojačati u košavskom području.

To će podići maglu, a ona bi još mogla da se zadrži u delu Zapadne Vojvodine i kotlinama na zapadu i jugozapadu Srbije, kaže on.

"U subotu će takođe biti manje magle osim u kotlinama, ali će biti oblačno vreme i moglo bi da bude i kratkotrajnih snežnih padavina, kao i vetra", kaže Todorović.

Navodi da zagađenja vazduha ima tokom cele godine, ali je preko zime intenzivnije, naročito zbog individualnih ložišta.

Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao sada i kada je visok važdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađućićih ceštica naročito u urbanim sredinama", objašnjava meteorolog.

Magla

Tanjug/Jaroslav Pap

Magla, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vreme do kraja januara

Govoreći o vremenu do kraja meseca, Todorović kaže da nema nagoveštaja da bi do kraja januara moglo da bude ozbiljnijih padavina, i biće uglavnom suvo vreme.

Naredne sedmice očekuje nas oblačno vreme, a u nekim delovima zemlje moguće su i slabe padavine.

Oko 24. i 25. januara bi moglo da bude ponegde snega i kiše, a zadržaće se hladno vreme uz slab jutarnji mraz i svežije noći.

Krajem meseca se može očekivati malo toplije vreme, a u kotlinama se može očekivati pojava magle i svežije vreme.

Što se tiče zagađenja, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za Tanjug da je na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije postignut konsenzuz o tome da aerozagađenje ubuduće bude tretirano na najvišem nivou i da će biti uključeni svi važni resori-građevina, saobraćaj, energetika, zdravstvo, poljoprivreda...