Nedeljko Todorović
Printscreen/ Prva
Nedeljko Todorović

Printscreen/ Prva

Nedeljko Todorović, Foto: Printscreen

Meteorolog prognostičar RHMZ-a Nedeljko Todorović kaže za RTS da ne bi bilo veliko iznenađenje da u toku naredne noći i u četvrtak bude kratkotrajnog snega.

Kako je rekao, veća je verovatnoća za to na zapadu i jugozapadu zemlje, a u Beogradu je veoma mala verovatnoća za snežne padavine, ali to ne može da se isključi.

Nedeljko Todorović je rekao da će sutra maksimalne temperature biti oko 6 stepeni u Beogradu, a u četvrtak 8-9 stpeni i u petak 10. Ističe da će ta tri dana biti najhladnija u narednom periodu.

Todorović je naveo da će od subote i nedelje temperatura polako da raste i da se u tim danima očekuju temperature od 12 do 14 stepeni. Vedro vreme neće doći ni naredne sedmice, jer će se zadržati periodi oblačnosti s kišom.

Nedeljko Todorović kaže da u narednih desetak dana neće biti toplih dana. Navodi da je ove godine april hladniji u odnosu na prošlu godinu.

Na pitanje da li zbog padavina postoji opasnost od poplava, Nedeljko Todorović je rekao da se glavnina padavima očekuje u toku naredne noći, između 10 i 20 litara po kvadratnom metru. Dodaje da to nije zabrinjavajuće.

Kad se možemo nadati toplijem vremenu

U planinskim predelima će se povećati postojeća visina snežnog pokrivača, a sa ovim tipom vremena, sneg na planinama zadržaće se do kraja aprila i početka maja, ukazao je Todorović.

Ističe da će tek za desetak dana temperatura početi da prelazi 20 stepeni.

Govoreći u uskršnjim i prvomajskim praznicima, istakao je da ne može da iznese preciznu prognozu, ali da će se do kraja meseca zadržati varljivo vreme.

Meteorolog je analizirao podatke u prethodnih stotinak godina. Kaže da je primetio da često sredinom aprila nastupe naoblačenja i zahlađenja.

Osvrnuo se i na predstojeće leto, ali je i opet rekao da ne postoji stroga zakonitost kada je u pitanju prognoza. Todorović veruje da će ovo leto biti toplije nego prošlo i da ćemo imati više ekstremno toplih dana.

Poručuje i da u junu i julu ne možemo da izbegnemo pljuskove i lokalne nepogode.