setnja, vremenska prognoza
Alo!/Masanori Jošida
setnja, vremenska prognoza

Alo!/Masanori Jošida

setnja, vremenska prognoza, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Pre dve večeri zabeleo se Beograd, Leskovac, Negotin, Knjaževac, Vranje... Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije gradova obavijenih snegom, koje su uglavnom snimljene iz kuća i stanova zbog policijskog časa.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda je najavljeno da će od ponedeljka do srede doći do stvaranja snežnog pokrivača, u većini mesta od 10 do 15 centimetara, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će sneg padati povremeno i danas, ali nas za vikend već očekuje lepo vreme. Prodor hladne mase sa severoistoka i ujedno priliv vlažnog vazduha sa Mediterana doveo je do toga da sneg zabeli čitav Balkan.

- Veoma su niske temperature za ovo doba godine. Tek je par stepeni iznad nule, a prosek za ovaj period je inače oko 14 stepeni. Pre par dana smo imali 25 stepeni, što je veliki pad, ali nije neuobičajeno, istu situaciju imali smo pre tačno dve godine. Od četvrtka sledi toplije vreme, ako bude padavina, biće to uglavnom kiša, na jugu i istoku, kao i u planinskim predelima, moguća susnežica i sneg – rekao je Đurić.

Temperature će se u Srbiji kretati od 4 do 8 stepeni, u Vojvodini oko 12 stepeni. Za vikend sunčano, od petka osetniji porast temperature sa više od 15 stepeni, u nedelju čak i do 20. Tako će se vreme nastaviti tokom sledeće sedmice, suvo i lepo, bez ekstremno visokih temperatura za ovo doba godine, od 15 do 20 stepeni.

Sunce, leto, temperatura

Tanjug

Sunce, leto, temperatura, Foto: Tanjug

- Na vidiku nema novog zahlađenja tokom narednih nedelja. Ne treba da se bojimo da će u aprilu biti sličnih pojava kao pre dva dana. Doći će do manjih padova temperature, ali vreme će biti u skladu sa kalendarom, smena sunca i oblaka uz povremenu kišu – nastavio je Đurić.

Komunalne službe su potpuno spremne, a na ulicama je oko 900 radnika iz različitih gradskih preduzeća koji čiste ulice, trotoare, autobuska stajališta i prilaze domovima zdravlja, rekao je juče zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Mi smo u trećem stepenu pripravnosti, što znači da na ulici imamo 70 veliki kamiona za čišćenje snega, 22 manja vozila za manje i uže ulice, 15 mašina i ukupno 124 ljudi - rekao je Vesić.

Naveo je da je pre dve večeri bačeno oko 380 tona soli i 150 tona agregata.

I rode iznenadio sneg

Sneg je po svemu sudeći iznenadio i rode koje su se nastanile na dimnjaku Osnovne škole "Rada Miljković" u Jagodini, gde su tradicionalni stanovnici i godinama dolaze i legu mlade. Kako prenosi Tanjug, u gnezdo na dimnjaku ove škole vratile su se pre sedam dana, ali ih ovog proleća nisu dočekali i pozdravili đaci. Rode se na ovom mestu gnezde više od decenije, i simbol su Jagodine i ovog gradskog kvarta. Pre dve godine ovde se izleglo četvoro mladih, a uvek se leže jedno ili dvoje, kažu komšije..