Prvomajski uranak
Alo!/ Nenad Vujanović
Prvomajski uranak

Alo!/ Nenad Vujanović

Prvomajski uranak, Foto: Alo!/ Nenad Vujanović

- Proleće bi trebalo da očekujemo u maju. Do kraja aprila bi trebalo da bude nešto svežije od proseka, s tim što će porast temperature biti od 22. aprila. Međutim, temperature iznad 20 stepeni su realnije da budu početkom maja, a posle 10. maja i iznad 25 stepeni - istakao je Sparavalo za televiziju Prva.

Ono što se svi pitaju jeste kakvo nas vreme očekuje za praznike i da li će moći 1. maj tradicionalno da se proslavi u prirodi.

- Postoji mogućnost da bude kratkotrajnih pljuskova, ali treba reći da su prognoze za duže od 10 dana nedovoljno pouzdane. Nije dovoljno precizno reći sada da li će padati kiša za uskršnje i prvomajske praznike. Očekuje se toplije vreme, ali nisu isključene ni kiše. Trenutno nije sigurno - istakao je meteorolog.

Meteorolog je objasnio i da se generalno dešava otopljenje i da u poslednjih 50 godina je postignut samo jedan hladni rekord kod nas, a mnoštvo toplih rekorda, tako je ovaj april postigao hladni rekord koji dugo nije viđen.

- Ovaj april je vrlo zanimljiv mesec, jer je u poslednjih 50 godina jedini mesec u kojem je postignut hladni rekord. 2018. godine je april mesec bio najtopliji. Generalni trend otopljenja će se po svim istraživanjima nastaviti u ovom veku. Promenljivo vreme koje smo osetili poslednjih dana je zbog jakih ciklona koji omogućavaju takva kretanje, objasnio je meteorolog.

Podsetimo, do oko 20. aprila dnevni temperaturni maksimumi biće između 6 i 13 stepeni, što je znatno ispod proseka za ovo doba godine.