Medicinska sestra
Facebook Printscreen
Medicinska sestra

Facebook Printscreen

Medicinska sestra, Foto: Facebook Printscreen

*Medicinska sestra ima 23 godine

*Sumnja se da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje

*Snimak napravila majka deteta iz Zvečanske

 

Medicinskoj sestri Đurđiji Alempijević (23), protiv koje je podneta krivična prijava nakon snimka na kom se vidi da jedno dete grubo nosi i baca, a drugo fotografiše, preti do tri godine zatvora prema Krivičnom zakoniku Srbije.

Protiv medicinske sestre sa snimka koji je zgrozio Srbiju, inače zaposlene u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, po nalogu nadležnog tužilaštva, prošlog petka je podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Prema Krivičnom zakoniku Srbije maksimalna kazna koja joj sledi za ovo delo jeste zatvor do tri godine.

Pročitajte još:

Za počinioca krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, prema člana 137. Krivičnog zakonika RS, predviđena je kazna zatvorom do jedne godine onome "ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo" (stav 1.) Međutim, ako ovo delo "učini službeno lice u vršenju službe, predviđena kazna zatvora je od tri meseca do tri godine", piše u stavu 3.

Podsetimo, na snimku koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama vidi se bahato ponašanje Đurđije Alempijević prema jednoj bebi - nosi je u jednoj ruci kao džak, dok drugom nešto radi na mobilnom telefonu, a potom dete maltene baca u krevetac, dok drugo fotografiše. Korišćenje mobilnih telefona sestrama dok su sa decom, kao i fotografisanje dece, strogo je zabranjeno.

Snimak je napravila M. J, majka jednog od mališana smeštenog u Zvečanskoj, koja je primetila neprimereno ophođenje Alempijevićeve prema mališanima. Inače, krivična prijava biće podneta i protiv nje zbog snimanja, ali se ona čim je saznala za to, kako kaže, sama prijavila policiji i sve ispričala.

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu potvrdili su da je izjavu u policiji dala i svedokinja - M. J, a prema njihovim rečima, do sredine narednog meseca u tužilaštvu će biti saslušane i okrivljena i svedokinja.

- U tom predmetu do sredine avgusta biće saslušana okrivljena, na okolnosti krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, kao i svedok događaja - reki su u Prvom osnovnom javnom tužilastvu u Beogradu.

Dobila upozorenje pred otkaz

Na osnovu člana 180. Zakona o radu i Odluke Komisije za sprovođenje disciplinskog postupka, Alempijevićeva je u utorak dobila upozorenje pred otkaz i ima osam dana da se izjasni po tom pitanju, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Komisija je utvrdila da je medicinska sestra izvršila povredu radne discipline, učinivši grubo i neprimereno postupanje prema korisniku, maloletnom licu N. M. Utvrđeno je da je u toku radnog vremena koristila mobilni telefon čime je prekršila interne procedure, pravilnike i protokole centra i svojom krivicom učinila povredu radne obaveze, usled nesavesnog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza - stoji u saopštenju Ministarstva.

Svoj radni osnos Alimpijevićeva je zasnovala je u aprilu, nakon odrađenog probnog rada u Zvečanskoj i dobila ugovor na tri meseca. Kada je on istekao, dobila je drugi, ali u međuvremenu se saznalo za ovaj incident.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!