Omiljena Drulović
Printscreen/Facebook/Omiljena Dr
Omiljena Drulović

Printscreen/Facebook/Omiljena Dr

Omiljena Drulović, Foto: Printscreen/Facebook/Omiljena Dr

* Posetioci foma zdravlja poslednjih godina često budu iznenađeni kada saznaju kako se jedna od zaposlenih zove

* Za njeno ime garant niste nikad čuli

* Pacijenti obično misle da je u pitanju nekakva šala

Davanje imena novorođenčetu oduvek je imalo veliki značaj u srpskoj kulturi i tradiciji jer ime mu kao lični znak, prema verovanju, određuje dalju sudbinu. Pravila imenovanja zavisila su od tradicije, trenutnih trendova ili posebnih okolnosti u kojima se našla porodica.

Najviše imamo Milica, Jelena i Jovana, a muškarci se najčešće odazivaju na Marko i Miloš, imena koja su dobili po velikim junacima iz srpske istorije - Kraljeviću i Obrenoviću.

Matičar

Tanjug/Filip Krainčanić

Matičar, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ali, pored ovih tako čestih, postoje imena koja vrlo retko možemo da čujemo i uvek se iznenadimo kad sretnemo nekoga ko se zove neuobičajeno. Najveće iznenađenje već nekoliko godina doživljavaju posetioci doma zdravlja u Čačku, gde se jedna od medicinskih sestara zove, ni manje ni više, nego - Omiljena!

- Ja sam srednja sestra u porodici i tetka koja živi u Nišu mi je dala to ime. Uvek sam bila jedina osoba koja se tako zove i to mi je uvek imponovalo. Neobično je ime za ovaj kraj - rekla je Omiljena Drulović.

Ona kaže da pri prvom susretu njeno ime izaziva različite reakcije kod ljudi, ali niko ne ostaje ravnodušan kad upozna Omiljenu.

Asfalt će se topiti od visokih temperatura, ali to nije najgore! Uveče počinje STRAVA i UŽAS!

AUTOR: Alo.rs/ Tanjug/ M. I. DATUM I VREME: 08.08.2019. 07:25 - 08.08.2019. 07:30 I u Beogradu danas sunčano i veoma toplo. Cisterna, Foto: Alo!/Masanori Jošida * Danas će biti toplije nego juče * Građanima se savetuje da tokom popodneva ne izlaze na ulicu bez preke potrebe * Raste procenat vlage u vazduhu RHMZ je ponovio upozorenje na visoke temperature na području Srbije do 14.

- Ja sam iz Nove Varoši i tamo me svi znaju, ali kad sam stigla u Čačak, svi su mislili da mi je to neki nadimak. Ne shvataju ozbiljno i često kažu da me neko sigurno mnogo voli, pa me tako zove - priča ova medicinska sestra i priseća se dogodovštine sa svog prvog radnog dana u gradu na Moravi.

- Kad su me predstavili jednoj od koleginica, ona je rekla: „Pa, kako je već omiljena, a tek je došla“ - rekla je uz osmeh.

Duško Radović davno je napisao „birajte imena za svoju decu, kao da će se po njima jednog dana zvati neka ulica“, što današnji roditelji, prateći modu, često izgube iz vida. 

Savijana, Radijana, Preljub, Tugomir…

Od retkih imena kroz Srbiju mogu se čuti još Savijana, Radijana, Preljub, Tugomir, Golub, Trandafil i mnoga druga. Pre nego što se odluče za najprikladnije, parovi u proseku smisle 12 imena za naslednike, ali za nerazumne zahteve roditelja postoji rešenje.

- Zakonom je zabranjeno deci davati pogrdna imena i mi kao matičari dužni smo da upozorimo roditelje, a na kraju i da im zabranimo da se dete pogrdno zove - rekla je matičarka Ružica Papić.

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!