Gradnja, solarni panel
Shutterstock
Gradnja, solarni panel

Shutterstock

Ilustraciaj, Foto: Shutterstock

Novo doba nosi sa sobom i nove napretke u građevinarstvu, koje u proteklim godinama velikim koracima gazi napred. Naučnici širom sveta rade na usavršavanju potpuno novih materijala i razvoju potencijala onih koje već, barem u nekoj meri, koristimo.

Evolucija građevinskih materijala ima duboke korene u istoriji, te svaka epoha nosi sa sobom velike lekcije. Od antičkih graditelja bismo, na primer, mogli da naučimo kako da iskoristimo građevinski otpad za izgradnju novih objekata. Vremenom smo takođe naučili da oblik materijala koje koristimo pri izradi fasade u velikoj meri utiče na izolaciju enterijera. A tu su i velika građevinska dostignuća poput izuma prenapregnutog betona koji je kod nas usavršio Branko Žeželj.

1. Regenerišući beton

Najveća mana betona je njegova sklonost ka pucanju. Do pukotina i prslina dolazi iz različitih razloga, a najčešći uzroci su, pored naravno sila zatezanja, izloženost vodi i raznim hemikalijama. Ali, istraživanja jednog holandskog tima od pre par godina uspela su da reše ovaj problem. Naučnici su, naime, u beton ulili bakterijske spore koje popunjavaju pukotine kada voda prodre u predmet od ovog materijala. Prošle godine nastali su prvi objekti građeni ovom metodom. U pitanju su veliki rezervoari za vodu u Holandiji.

2. Nanomaterijali

Nanotehnologija u građevinarstvu je uspela da pomeri granice svega što smo mislili da je moguće. Ovde veliku ulogu igraju ugljenične nanotube, poznatije kao CNT (Carbon nanotubes) koje, kada se kombinuju sa čvrstim betonom stvaraju materijal toliko jak da pri gradnji više nije potrebna armatura, što ubrzava ceo proces. CNT se takođe koristi pri dobijanju ultra čvrstih i veoma lakih materijala, kao i drugih tipova regenerišućih betona.

Gradnja, gradilište

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

3. Efikasniji solarni paneli

Nanotehnologija bi takođe mogla da pojača efikasnost solarnih panela, i to tako što bi se na samo jednom panelu ugradio veliki broj solarnih ćelija. Ovo bi značajno uticalo na snižavanje cene panela čime bi postali pristupačniji svima. Trenutno se razvijaju još neke tehnologije koje će vremenom uspeti da smanje cenu solarnih panela, a jedna od njih se odnosi na proizvodnju staklenih, potpuno providnih panela koji će moći da se koriste kao prozori.

Pročitajte još:

4. Izolacija aerogelom

U vreme kada se obraća sve veća pažnja na održivu, ekološki efikasnu gradnju, kvalitet izolacije počinje da se izdvaja kao izuzetno značajna tema. Aerogel (poznat takođe kao zamrznuti ili modri dim) ovde se pokazao kao materijal bez premca! Prvobitno ga je za potrebe izolacije koristila NASA, a sada se našao u komercijalnoj upotrebi i koristi se pri izgradnju komercijalnih i stambenih objekata.

5. Krovovi koji se znoje

Inovativni materijal za izgradnju krovova napravljen je u laboratoriji Univerziteta ETH u Cirihu. U pitanju je tehnologija koja omogućava krovovima da tokom kiše prikupljaju tečnost u sebe, a da je potom izbacuju kada dođe do visokih temperatura i suše.

6. Površine koje odbijaju bakterije

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih se zdravi ljudi boje bolnica je to što se njima šire brojne bakterije. Tim naučnika sa Harvarda trenutno radi na izumu koji bi trebalo da unapredi arhitekturu zdravstvenih objekata na način na kojeg se mnogi ne bi ni setili. U pitanju je materijal zvani SLIP (slippery liquid-infused porous surface) na kojem se bakterije uopšte ne zadržavaju nego prosto skliznu. No, verujemo da će SLIP naći svoje mesto i van bolnica, budući da se na njemu ne zadržava apsolutno ništa, pa samim tim ni grafiti, prljavština, niti led.