Marta Katai
Facebook
Marta Katai

Facebook

Marta Katai, Foto: Facebook

Ona je bila najmlađi pacijent u ovoj ustanovi, a njena pobeda i uspeh lekara još su i veći imajući u vidu da je Marta već deset godina dijabetičar.

O tome gde se mogla zaraziti nije do kraja svesna, a lekari su joj rekli da je zbog oslabljenog imuniteta bilo dovoljno da prođe pored nekoga ko ima virus.

- Pretprošle srede sam sa školom bila na izletu u Beogradu. Posetili smo Skupštinu, šetali gradom, išli u kafiće. Imali smo dosta vremena i bili na više različitih mesta. Dovoljno je bilo da se neko na ulici u prolazu nakašljao pored mene - objašnjava ova devojka.

Temperatura, pa šećer 24,9

Marta je i detaljno opisala kako se odvijao i najdramatičniji dan u njenom životu:

- U ponedeljak uveče sam dobila temperaturu 39,5. Nisam posumnjala na koronu. Otišla sam u Hitnu službu, dobila injekciju i temperatura je spala. Ujutru je moj pedijatar poslao Hitnu službu i odveli su me na snimanje pluća. Zbog visokog šećera 24,9 zadržana sam na Infektivnom odeljenju kikindske bolnice. Sutradan su mi radili test i saopštili da sam pozitivna na korona virus. Bio je to šok. Kao da su sve lađe potonule - prepričava pobednica koja kaže da "Kikinda ipak nije srpski Vuhan".

I pored gorkog saznanja, dobro se osećala. U toku celog lečenja bila je dobrog opšteg stanja.

- Svakodnevno su mi radili analize. Tri puta sam snimala pluća i sve je bilo u redu. Nalazi šećera su mi odlični - priča Marta.

Bolest ovu devojku jeste šokirala, ali samo na tren. Ni u čemu nije pokolebana, optimistična je i vedra. Marta je maturant na smeru arhitektonski tehničar, umetnička je duša. Član je dečjeg pozorišta "Lane" i sledeća pobeda koju najavljuje je upis na akademiju.

"Srce mi se paralo dok sam slušala njen uzrujani glasić"

Sa suzama radosnicama su Silvija Katai (43) i njen suprug Saša (47) u mađarskom mestu Dunakiliti dočekali vest da je njihova mezimica Marta (18) puštena iz Novog Sada na kućno lečenje.

Tu nije bio kraj...

- Od kad se sve ovo desilo, skoro da oka nismo sklopili. Ne znam ni kako smo supug i ja radili. Svih ovih dana, Marta je bila raspoložena, a prema njoj su, kako nam je rekli, svi medicinski radnici bili izuzetno fini. Hvala im od srca na tome. Hvala i našoj doktorici Aleksandri u Kikindi. Hvala svima u našoj i novosadskoj bolnici, članovima Dečjeg pozorišta “Lane”, a najviše porodici Nikolin. Marta je već 10 godina dijabetičar. Ona koristi insulinsku pumpu i zna da se nosi sa dijabetesom. Marta je sad u Kikindi sa bakom i sestrićem.

Svi su u izolaciji, ali je svako od njih troje odvojen. Sve joj je, kako kaže, lepše i lakše nakon što se vratila svojoj kući. Ruke su joj izbockane, ali će i to proći.