Traktor Setva Oranje Poljoprivreda
Shutterstock
Traktor Setva Oranje Poljoprivreda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Rešili su da se sa tri sina vrate na porodično imanje i sada obrađuju više od dvadeset hektara svoje zemlje. Opredelili su se za voćarstvo, dunju i šljivu najviše.

"Dalji plan je da nastavimo sa sadnjom, definitivno biće to dunja i šljiva. Uz pomoć države moramo da razmišljamo o toj destileriji, da bi mi uradili tu proizvodnju, a to je po meni definitivno najbolje", ističe Desimir Manojlović.

Odluku da se vrate doneli su kad su blizance Darka i Damjana i sina Dušana prvi put, posle šest godina, doveli u Srbiju.

"Kada smo došli ovde prvi put u Srbiju, oni su ovde legli na travu i rekli, mama celo nebo je naše. Pošto smo u Parizu živeli u stanu, naša deca nisu ni mogla da vide celo nebo", ističe Dragana Manojlović.

Dušan, Damjan i Darko imaju svako svoje drvo dunje.

"Kad su se oni vratili, srećnije majke nije bilo", priča Slavica Manojlović.

Do kraja ove godine, Ministarstvo spoljnih poslova i Opština Negotin organizovaće u Beču sastanak sa našim ljudima u dijaspori.

"Uprava za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova biće upravo ta kontakt tačka za njihovo povezivanje i sa Ministarstvom poljoprivrede i sa Ministarstvom privrede i sa Ministarstvom koje je nadležno za turizam, da vidimo šta je to što možemo da im pružimo. Naša država daje ozbiljne podsticaje onima koji žele da pokrenu svoj biznis", ističe Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova.

Manojlovići će moći da ostvare subvencije Opštine Negotin za mlade zasade, ali i za navodnjavanje kap po kap. Konkurisaće kod Ministarstva poljoprivrede jer voćnjake moraju da ograde i postave protivgradnu mrežu.