Beba bebe porodilište
Shutterstock
Beba bebe porodilište

Shutterstock

ilustracija, Foto: Shutterstock

On kaže da epidemija korona virusa nije značajno izmenila broj korisnika, koji je, naglašava, stabilan poslednjih godina.

On je, u razgovoru za Tanjug, rekao da je višegodišnja kampanja promovisanja porodičnog smeštaja uspela i da trenutno u hraniteljskim porodicama ima više od 5.000 dece, a da nešto više od 600 dece žive u dečjim domovima, čime se, kaže, Srbija može pohvaliti.

"Na regionalnom nivou zasigurno smo jedna od najboljih zemalja u promovisanju hraniteljstva i uključivanje dece u hraniteljski smeštaj, pa mislim da smo i na evropskom nivou", kaže Milačić.

Centar za smeštaj odojčadi, dece i omladine Beograd ima kapacitet od 528 mesta u sklopu 10 radnih jedinica koje se bave zaštitom dece bez roditeljskog staranja, a Milačić navodi da u toj ustanovi trenutno boravi oko 400 dece, te da je takav podatak zadovoljavajući.

"Zadovoljni smo tom činjenicom što nismo puni. Takva situacija je par godina unazad, stabilna je i nije bilo značajnijih promena zbog epidemije", ukazao je on.

Ističe i da se danas retko događa da se bebe pronalaze na ulicama, po kontejnerima, ocenjujući da je to rezultat bolje zaštite majki od strane institucija.

"Danas ćete retko čuti za takve slučajeve", kaže on i dodaje da se prosek zadržavanja dece u domovima smanjio, nekada je bio više od 20 godina, a sada je, ističe, između pet i sedam godina.

Međutim, kaže, taj prosek znatno uvećavaju deca sa smetnjama u razvoju, za koju, dodaje, još uvek nema adekvatnog rešenja.

Nisu sve hraniteljske porodice spremne da ih prihvate, navodi on.

Kaže da je želja da se korisnici što kraće zadrže u ustanovama, ali da to zavisi od niza faktora.

"Od toga šta se može uraditi sa biološkom porodicom, a zavisi i od želje korisnika", pojašnjava Milačić.

U beogradskom Centru za socijalni rad za Tanjug kažu da se deca smeštaju u hraniteljske porodice kada ostanu bez roditeljskog staranja ili kada ne postoje bliski srodnici, kada ne žele, ne mogu ili su neadekvatni da se staraju o njima.

Kako navode, najčešći razlozi zbog kojih su deca u hraniteljskim porodicama, jesu zanemarivanje i nasilje od strane roditelja.

Pored toga, razlozi su i smrt roditelja, bolest, izdržavanje zatvorske kazne, boravak u inostranstvu...

U nekim slučajevima roditelji se sami jave Centru za socijalni rad uz objašnjenje da nisu u mogućnosti da se sami staraju o detetu, koje se preusmerava u ustanovu ili u porodični smeštaj, uz, kažu, nameru da se osamostali za život.