Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

Na inicijativu beogradskih pozorišta, koja su zatvorila svoja vrata za publiku 11. marta ove godine zbog pandemije virusa Covid 19, Grad Beograd je organizovao i obezbedio scenu na stadionu Tašmajdan, na kojem će biti igrane predstave od 25. juna do 20. jula, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

Ovaj jedinstven događaj okupiće na jednom mestu ansamble beogradskih pozorišta, nezavisnih produkcija, nekih teatara na republičkom budžetu, a planirano je 40 izvođenja pozorišnih komada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da pozorišta ne rade od 11. marta, što znači da će do početka manifestacije na Tašmajdanu proći tri i po meseca od kako ove kulturne ustanove u Beogradu ne prikazuju predstave.

To se, izuzevši ratna vremena, nije desilo od 1948. godine.

"Bilo je vreme da nađemo način da pozorišta počnu da rade, a da se pritom poštuju sva pravila, kao što je distanca između ljudi. Zato je Grad Beograd doneo odluku da svim našim pozorištima pokloni besplatnu pozorišnu scenu i pokrije sve troškove. Sav prihod od prodaje karata biće namenjen pozorištima, odnosno umetnicima" objasnio je Vesić.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

 

On je istakao da će za tih 26 dana, koliko će trajati projekat, na velikoj i maloj sceni za odrasle i decu, građani moći da uživaju u predstavama koje vole.

"Ne učestvuju samo pozorišta čiji je osnivač Skupština Grada Beograda, već i Narodno pozorište, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Narodno pozorište iz Prištine i Vršca, kao i nezavisne pozorišne scene. Tačnije, na Tašmajdanu neće biti samo beogradska, već srpska scena, mada nismo mogli da ugostimo sva pozorišta", naveo je Vesić i zahvalio učesnicima, poželevši dobrodošlicu svim posetiocima ove jedinstvene pozorišne scene.

Osim pomenutih pozorišta na Tašmajdanu će svoje predstave igrati i ansambli Zvezdara teatra, Bitef teatra, Beogradskog dramskog pozorišta, Teatra Vuk, Pozorišta Boško Buha, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Dah teatra, Una saga Serbika, Malog pozorišta Duško Radović, Hartefakta, Dadova, Pozorištanca Puž, Pan teatra, Pozorišta lutaka Pinokio.

Andrea Radulović, zamenica prdsednika Skupštine grada Beograda kazala je da je "Beogradska letnja scena" projekat od značaja za kulturni razvoj prestonice.

"Imamo pravo kulturno leto u Beogradu na kojem će se na Tašmajdanu odvijati jedinstvena pozorišna magija", kazala je Radulović.

Sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je da u vreme virusa korona kultura u Beogradu nije nestala, samo je promenila oblik i mesto, a sada se polako vraća na svoje pravo mesto.

"Ovo što radimo na Tašmajdanu, dodao je, možda je kulminacija svih napora Grada Beograda i čitavog tima ljudi koji se bave kulturom u gradu. Verujem da će otvoreno pozorište na Tašmajdanu postati lepa tradicija i da je ovo početak nečega dobrog. Verujem da će ove godine sve dobro proći i da ćemo imati još jednu manifestaciju koja će obogatiti kulturni život Beograda i Srbije", kazao je Karl.

Prema njegovim rečima, na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ulaz će biti besplatan za sve zdravstvene radnike, što je, kako je dodao, još jedan način da im grad zahvali na svemu što su uradili.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

On je podsetio da je Grad Beograd mnogo toga uradio za kulturu u poslednje vreme, ističući pomoć svim samostalnim umetnicima sa teritorije grada Beograda.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović zahvalila je Gradu Beogradu što je pronašao način da se izdvoje sredstva za honorarne saradnike i glumce, kao i saradnike koji nisu zaposleni.

"Svi smo se odazvali programu ''Leto u Beogradu'' i naš zadatak kao upravnika je da širimo publiku, a ovo je prilika da pored naših vernih posetilaca dođu i neki koji još nisu kupili karte i uživaju u pozorištu - rekla je Tamara Vučković.

Direktor "Ateljea 212" Novica Antić je podsetio da je epidemija virusa korona zaustavila pozorište u veoma nezgodnom trenutku, odnosno u periodu kada su pozorišta najaktivnija, krajem zime i početkom proleća.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

 

Prema njegovim rečima, to je period sa najviše premijera i publike.

Izrazio je pritom nadu da će ovaj projekat uspeti i da će publika, kao i glumci, biti zadovoljni.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević rekao je da je pauza bila neprirodna, te da je ostavila trag na institucijama kulture.

"Posebno se radujemo ovoj izvanrednoj ideji koja će, nadam se, u budućnosti biti važan projekat. Znamo da pozorište ne može funkcionisati bez glumaca i publike. Glumce smo vratili, a sada neka se potrudi i publika", rekao je Radivojević i dodao da će BDP nakon Tašmajdana nastavlja sezonu sa svojoj letnjoj sceni.