Dopisivanje, kuckanje
Shutterstock
Dopisivanje, kuckanje

Shutterstock

Dopisivanje, kuckanje, Foto: Shutterstock

Negativni i neprijatni komntari na društvenim mrežama, vređanje, podsmevanje, pretnje, proganjanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje neki su od oblika doživljenog nasilja na internetu kod vrlo mladih devojka od 14 do 19 godina, pokazuju rezultati onlajn istraživanja Centra za edukaciju i savetovanje "Katalista" i Alternativnog centra za devojke Kruševac.

Došlo se i do podatka da 38 odsto devojaka prepoznaje da je u nekom trenutku u životu doživelo nasilje na internetu.

Da li ste ikada doživeli nasilje preko interneta?

 

- Oko 14 odsto devojaka je izjavilo da su doživljavale da od njih neko traži da pošalju svoje intimne fotografije ili snimke, a 13 odsto njih je primilo neželjene i uvredljive fotografije ili poruke sa seksualnim sadržajem - napominju autorke istraživanja.

Čak 7,8 odsto devojaka je doživelo da neko bez njihove saglasnosti preko interneta podeli foto ili video sadržaje koji se odnose na njih.

Podaci različitih istraživanja pokazuju da su devojke i žene disproporcionalno pogođene digitalnim nasiljem i da zbog toga trpe ozbiljne posledice. Digitalnim nasiljem su posebno pogođene određene grupe devojaka i žena, poput braniteljki ljudskih prava, žena u politici, novinarki, blogerki, žena koje pripadaju etničkim manjinama, pripadnice LGBT populacije, kao i žene sa invaliditetom. U Evropi je rizik za digitalno nasilje najveći za žene između 18 i 29 godina.

- Devojčice, devojke i žene tokom pandemije sve više koriste internet. Kapacitet za mere samoizolacije su poveale korišćenje intrneta između 50 i 70 odsto za školske, poslovne i društvene aktivnosti. Tokom ovog perioda osobe koje imaju ograničene digitalne veštine su bile u većem riziku od digitalnog nasilja - napominju autorke.

Pročitajte još: