nasilje u školi
Profimedia
nasilje u školi

Profimedia

nasilje u školi, Foto: Profimedia

 

Nadležni umesto da rešavaju problem koji cela Požega ima zbog dvanaestogodišnjeg M. K., koji otkad se pojavio u ovom gradiću Zlatiborskog okruga u ne prestaje da maltretira decu, nastavnike, roditelje i meštane, prebacuju odgovornost jedni s drugih, a grad iz dana u dan postaje sve veći talac ovog deteta.

Roditelji uporno krive Mirjanu Vasilijević, direktorku ove osmoletke, da pokušava da zataška da M. K. maltretira ostale učenike, nastavnike i roditelje, kao i da svakodnevno pravi incidente u školi. S druge strane, direktorka ističe da joj je fascikla puna dopisa i prijava koje je prosledila nadležnima i da su optužbe na njen račun neosnovane.


Nasilje u školi

screenshoot/Youtube

 

Centra za socijalni rad takođe pere ruke od odgovornosti za ovaj slučaj i navodi da ponašanjem dvanestogodišnjeg M. K. treba prevashodno da se bave školski pedagozi i psiholozi.

Sve u svemu, kao da niko ne želi da preduzme odgovornost za postojeću situaciju.

 

Škola, đaci, deca

Shutterstock

 

 

Deca koja su išla u razred sa M. K. nisu pohađala nastavu jer su želeli da kroz protest skrenu pažnju na problem koji imaju. Međutim, na njihove apele da se ne osećaju bezbedno u društvu svog vršnjaka niko nije reagovao.

S druge strane, M. K. je, prema rečima nekoliko roditelja, čiju su deca bila na meti ovog nasilnika, prepušten sam sebi. Oni kažu da im se čini da o njemu niko ne brine na odgovarajući način.

- Viđamo ga kako leži u parku i puši cigarete, jednu za drugom. Svako ko ga vidi na ulici odmah mu bude jasno da je to dete potpuno zanemareno. Njegova majka nije htela da ga dovede u školu na sastanak stručne komisije, pa je komisija morala da ode u njihov stan ne bi li uspela da izvrše procenu deteta. Međutim, M. K. se zaključao u sobu i nije želeo da izađe, pa procena praktično nije ni učinjena, a on zlostavlja sve u školi i van nje - kaže jedan od roditelja za naš list.

Škola nasilje tuča vršnjačko nasilje

Profimedia

 

 

Mirjana Vasilijević, direktorka škole „Emilija Ostojić“, za “Alo!” navodi da je škola preduzela sve zakonske procedure u vezi s ovim slučajem i da nisu tačne optužbe roditelja da pokušava da zataška slučaj.

- Učenik je upisao školu 7. decembra prošle godine, a ja sam već 18. decembra zakazala sastanak s roditeljima, kako bismo pokušali da rešimo problem koji on ima s ostalim đacima. Ne zanima me šta pričaju roditelji, ja znam da sam sve uradila profesionalno i da se ponašanje dečaka popravlja. Cilj je pomoći tom detetu, kao i svakom drugom. Ako roditelji smatraju da će mojim odlaskom biti rešen problem, meni nije teško da dam ostavku - kaže direktorka.

Podsećamo, čitava Požega danima bruji o dvanaestogodišnjaku koji je nasrnuo na svoju majku, a neki tvrde i na direktorku. Dečak je čak dva puta pretukao dve godine mlađeg đaka, nakon čega je taj učenik četvrtog razreda završio u bolnici. Protiv M. K. u policiji postoji čak 40 prijava, ali uprkos tome, niko ne preduzima ništa.
Nikolina Marić

 Tukao i psovao dečaka kome je majka tek preminula!

Kako za „Alo!“ navode roditelji učenika OŠ „Emilija Ostojić“, M. K. ne preza ni od čega.

- M. K. je samo nekoliko dana nakon što je njegovom drugu iz razreda preminula majka, nasrnuo na njega. Udario ga je više puta i opsovao mu je tu istu majku, zbog čega je dečak bio neutešan - kaže jedan od roditelja.