Nemarna majka, Mirijevo
Printskrin
Nemarna majka, Mirijevo

Printskrin

Nemarna majka, Mirijevo, Foto: Printskrin

 

* Majka vozila na Mirijevskom bulevaru, dete samo što nije ispalo kroz prozor

* Kazna zatvora od 15 dana ili novčana od 100.000 dinara do 120.000 dinara

* stručnjaci smatraju da bi trebalo da se umeša i Centar za socijalni rad

Nakon što je TV Prva objavila snimak na kojem se jasno vidi kako žena na Mirijevskom bulevaru u Beogradu vozi beli folksvagen polo, brzinom oko 50 kilometara na sat, dok dete samo što nije ispalo napolje kroz otvoren prozor, u slučaj se uključila i policija, koja traga za nesavesnom majkom. Na snimku su zamagljene registarske tablice, međutim, ne treba sumnjati da će joj brzo ući u trag.

Da stvar bude gora, dete se u nekoliko navrata za krov automobila pridržava samo jednom rukom, dok drugom pokazuje na čoveka koji iz vozila iza njih snima.

Advokat Mateja Čajić kaže za Srpski telegraf da se na snimku potencijalno mogu uočiti elementi i prekršaja i krivičnog dela.

U postupanju žene vozača na snimku potencijalno se mogu uočiti elementi njene prekršajne odgovornosti zbog prevoza deteta, ukoliko je mlađe od 12 godina na prednjem sedištu automobila, za šta je propisana kazna zatvora najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100.000 dinara do 120.000 dinara, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci i 14 kaznenih poena, kao i prekršaj za nevezivanje sigurnosnog pojasa, za šta je propisana mandatna kazna od 10.000 dinara - navodi Čajić i dodaje:

 

- U pogledu krivice vozača, eventualno bi se moglo govoriti o krivičnom delu izazivanja opšte opasnosti, za šta je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna, što će u konkretnom slučaju ceniti organi nadležni za procesuiranje počinioca.

Njegov kolega Nebojša Milosavljević poručuje da bi morao da se umeša i nadležni centar za socijalni rad. - Treba najozbiljnije razmotriti da li je ta žena sposobna da obavlja roditeljsku dužnost i u skladu s mišljenjem veštaka preduzeti odgovarajuće mere - navodi Milosavljević.

Pročitajte još:

 Bonus video: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete