Luka Milinović
Miroslava Obadić
Luka Milinović

Miroslava Obadić

Luka Milinović, Foto: Miroslava Obadić

Dostići duboku starost i pritom biti relativno zdrav telesno i umno san je mnogih, ali ta čast pripadne samo retkim srećnicima. Jedan od njih je i najstariji Kikinđanin, Luka Milinović koji je dao za „Alo!“ recept za dugovečnost.

Uz dečački osmeh, veliku tortu i slavljeničku žurku, ovaj učesnik Drugog svetskog rata proslavio je 14. oktobra u Novom domu Gerontološkog centra svoj 98. rođendan.

Luka Milinović

Miroslava Obadić

Luka Milinović, Foto: Miroslava Obadić

Još uvek dvocifren broj svećica na torti deda Luka je bez problema ugasio, dok su rođendansku proslavu organizovali zaposleni u Gerontološkom centru, uz prisutvo ostalih korisnika doma sa kojima slavljenik svakog dana prepričava detalje svog bogatog životnog iskustva. Deda Luku Milinovića iz Novih Kozaraca kod Kikinde život nije mazio, a vedar duh i dobro raspoloženje mu ne manjkaju ni u poznim godinama. Uprkos teškom životu, ali i strahotama koje je preživeo kao učesnik NOB-a, i dalje je vitalan. Proslavio je skoro ceo jedan vek života, zdrav i nasmejan. Po sopstvenom priznanju, oseća se kao 20-godišnjak.

Pročitajte još:

 

- Nikada nisam imao velikih problema sa zdravljem, svestan sam svega, kao da imam 20 godina. Posle smrti supruge sa kojom sam proveo 52 godine godine u braku, živeo sam sam, jer decu nismo imali. Poslednja od četiri sestre je umrla pre dve godine, pa sam društvo potražio u domu za stare. Imao sam još tri brata -dvojica su poginula u ratu, zajedno sa ocem 1942. godine - priča za „Alo!“ deda Luka koji dug vek pripisuje genetici, ali i umerenosti u svemu.

Luka Milinović

Miroslava Obadić

Luka Milinović, Foto: Miroslava Obadić

- Moj deda po ocu živeo je 105 godina, a tri sestre su doživele duboku starost. Uvek sam bio umeren u jelu i piću, voleo sam da se šalim i puno sam radio. Bavio sam se zemljoradnjom i stočarstvom - kaže nam deda Luka u prilog svog dugog veka dok zaposleni ustanove za stare dele slavljeničke kolače njegovim drugarima iz Gerontološkog centra.

Dok smo se sladili uz rođendansku tortu, a Luka nam je otkrio da mu je najslađe da jednom u toku dana popije rakijicu.

- I u tome sam umeren, a dobra je za cirkulaciju i godi mi. Uvek sam je voleo - otkriva nam uz smeh 98-godišnji slavljenik.

Luka Milinović

Miroslava Obadić

Luka Milinović, Foto: Miroslava Obadić

 Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!