Trpeza
Tanjug/Staša Tomić
Trpeza

Tanjug/Staša Tomić

Trpeza, Foto: Tanjug/Staša Tomić

Republički zavod za statistiku objavio je cene poljoprivrednih proizvoda za treću nedelju decembra 2019. godine i rangirao ih po gradovima u kojima su građani Srbije najčešće kupovali voće, povrće i meso, u prodavnicama i na pijacama.

Kako pokazuju podaci RZS-a, razlike u cenama između gradova, ali i prodajnih mesta u okviru istog grada - za isti proizvod, kreću se i više od 30 odsto, a negde je zabeležena i trostruko viša cena, poput recimo cene belog luka.

U Beogradu je, na primer, krompir na prodajnim mestima koštao od 50 do 95, a na pijaci je njegova prosečna cena bila oko 80 dinara. Istovremeno, za kilogram krompira Kragujevčani su plaćali oko 35 dinara, a Subotičani i Užičani oko 50 dinara. Najviša cena za kilogram pasulja zabeležena je u glavnom gradu, kao i u Novom Pazaru, a iznosila je oko 400 dinara.

Pasulj

Foto: Shutterstock

Pasulj, Foto: Foto: Shutterstock

Kada je reč o očišćenim orasima, u Beogradu su najčešće prodavani po ceni od oko 900 dinara, a najviša zabeležena cena oraha je upravo u srpskoj prestonici, gde je išla i do 1.500 dinara. U Zaječaru su se orasi mogli kupiti za 600 dinara po kilogramu, a Vranju, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu za 700 dinara...

Limun se, prema podacima statistike u Beogradu, kupovao od 130 dinara za kilogram u prodavnicama i 150 na pijaci, u Novom Sadu za malo manje, a u Sremskoj Mitrovici za 100 dinara. Što se tiče kokošijih jaja, cena ove namirnice se prema statistici u trećoj nedelji decembra 2019. godine kretala od 10 do 18,5 dinara.

Podaci pokazuju da se za kilogram šargarepe u Nišu izdvajalo 35 dinara. U istom periodu za ovo povrće u Novom Sadu, Valjevu, Beogradu, Novom Pazaru trebalo dati duplo više novca, a u Pančevu čak 100 dinara za istu meru. Beli luk je u Sremskoj Mitrovici krajem decembra koštao 200 dinara, dok se u Kraljevu, Užicu i Beogradu prodavao za 3 puta veću cenu.

Kada je reč o mesu, kilogram celog pileta na pijacama u glavnom gradu vredeo je oko 200, a u Užicu 350 dinara. Najskuplje je bilo teleće meso koje se u Nišu i Sremskoj Mitrovici cenilo 1.200 dinara za kilo, dok su Pančevci mogli da ga pazare za 716 dinara. Svinjski vrat i krmenadla koštali su u Vranju oko 350, a najskuplja junetina bila je u Subotici i Kragujevcu - 700 dinara.

Najpopularnija riba na trpezi, šaran, prodavao se u Kraljevu za 379 dinara, dok su Zrenjaninci za šarana plaćali 500 dinara po kilogramu.

Šaran u pivu

shutterstock

Šaran u pivu, Foto: shutterstock