Beograd, Knez Mihailova, šetnja, vremenska prognoza, leto
Masanori Jošida/Alo!
Beograd, Knez Mihailova, šetnja, vremenska prognoza, leto, Foto: Masanori Jošida/Alo!

 

Posle nekoliko mirnih nedelja, tokom kojih se Beograđani nisu preterano žalili na neprijatne mirise koji se osećaju na gradskim ulicama, poslednjih dana došlo je do "eksplozije" pritužbi koje stižu sa svih strana prestonice.

Neobičan smrad postao je jedna od glavnih tema u svakodnevnom životu građana, ali i na društvenim mrežama gde su se ređali komentari poput "Neverovatan smrad na Medaku, nagao i intenzivan", "Na Paliluli se i u ovom trenutku širi nesnosan smrad", "Poštovani, Novim Beogradom se širi smrad štala i balege. O čemu se radi?", "Oni koji su alergični na ambroziju ne osećaju smrad. Nije red da samo oni pate, mogu i ostali".

Problematično je u mnogim delovima grada, pre svega na Novom Beogradu ali i na centralnim gradskim opštinama, na Starom gradu, Vračaru, Zvezdari, Paliluli. Miris koji opisuju kao "balegu i fekalije", odnosno "kiseline koje štipaju oči", pojavio se početkom avgusta, sa značajnim zakašnjenjem u odnosu na prethodne godine kada nas je po pravilu "napadao" već sredinom juna.

 

O uzrocima ovih neprijatnih mirisa se godinama nagađa. Jedni su tvrdili da su u pitanju farme u okolini prestonice, dok drugi misle da je uzrok smrada zagađenje pojedinih kanala i rukavaca, odnosno vodenih površina u koje se sliva kanalizacija, a koje sa smanjenjem vodostaja prouzrokuju jači miris.

 

Tim povodom danas se oglasio Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ).

- Vremenske prilike sa malom količinom padavina i visokim temperaturama vazduha u prethodnom periodu dovele su do opadanja nivoa reka u Beogradu, pre svega Save i Dunava. Povlačenjem reka u priobalju ostaje mulj bogat organskim materijama različitog porekla (neprerađene otpadne vode, ilegalne fekalne kanalizacije i drugo) koje se pod uticajem kiseonika iz vazduha intenzivno raspadaju šireći neprijatne "mirise" - rekli su iz GZZJZ.

Pročitajte još:

 

Oni tvrde, međutim, da nema opasnosti po zdravlje građana.

- Važno je naglasiti da koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, koje se redovno prate, nisu povećane i da je sa fizičko-hemijskog aspekta vazduh dobrog kvaliteta, izuzev prisustva neprijatnih mirisa koji nisu opasni po zdravlje, ali remete komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje pojave je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih "mirisa" - objasnili su iz GZZJZ.

Međutim, prema rečima nadležnih ovo nisu prolazne pojave, već bismo na njih morali da se postepeno navikavamo i da im se prilagođavamo u narednim godinama.

Bonus video: Beograđanke otkrile da li bi oprostile prevaru: Ovakve odgovore niko nije očekivao!