Zagađenost, vazduh
Tanjug
Zagađenost, vazduh

Tanjug

Zagađenost, vazduh, Foto: Tanjug

 

Suspendovane čestice PM najčešći su razlog zašto se u desetak gradova Srbije prošle godine disao prekomerno zagađen vazduh, navodi se u izveštaju o Kvalitetu vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

Niko više neće smeti ovako da sedi u automobilu!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 12:45 Majka koja je neoprezno vozila Beogradom, kažnjena je novčano sa 101.000 dinara, 14 kaznenih poena, a vozačka dozvola joj je oduzeta na deset meseci. Brza vožnja, Foto: shutterstock Snimak majke koja u Mirijevu vozi automobil, brzinom od oko 50 kilometara na sat, dok njeno dete sedi na prozoru, šokirao je javnost.

 

SEPA je u dokumentu istakla da se vazduh treće kategorije, što znači prekomerno zagađen, disao u širem području Beograda, gde je utvrđeno prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2,5.

Vazduh treće kategorije zbog viška praškastih materija (PM) udisali smo i u aglomeracijama Pančevo, Užice, Smederevo i Kosjerić, kao i na teritorijama gradova Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Subotica i Sremska Mitrovica.

Kako se konstatuje u izveštaju u aglomeracijama Novi Sad i Bor tokom prošle godine vazduh je bio 1. kategorije, kao i u aglomeraciji Niš gde je 1. kategorije "zbog nedovoljnog obima merenja suspendovanih čestica PM 10".

Pročitajte još:

 Bonus video: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete