Borački krš
RINA
Borački krš

RINA

Borački krš, Foto: RINA

Bog nije štedeo kad je Šumadiji delio prirodne lepote, a jedinstven primer za to je i Borački krš koji se nalazi u srcu Gruže i predstavlja redak prirodni fenomen koji među svojim stenama krije nekoliko hiljada godina dugu istoriju.

Pročitajte još:

“Borački krš ustvari je ugašen vulkan, sačinjen je od stena specifičnog oblika, stubaste su i kupaste strukture i zato je naše selo posebno u Srbiji. Mi smo se ovom lepotom rodili, budimo se svako jutro i ležemo na počinak”, rekao je mešatanin sela Borač, Dejan Milošević.

Borački krš

RINA

Borački krš, Foto: RINA

Nalazi se na 515 metara nadmorske visine, a sa njegovih vrhova prostire se fenomenalan pogled na pola Srbije. Borač je nekad bio slavan i nadaleko poznat, jer su se u podnožju krša nalazili srednjovkovni gradovi, ali ovo mesto još uvek nije dovoljno arheološki istraženo.

“Ovde se nalazilo najveće utvrđenje za vreme despotovine Stefana Lazarevića, a mogu se videti i ostaci kule iz doba Rimljana”, kaže Milošević.

Brojni su izletnici koji sa oduševljenjem posete ovaj deo Srbije i uvek mu se vraćaju, meštani se trude da iskoriste turističke potencijale koje ima je priroda podarila.

Novosađanin poklonio vikendicu deci oboleloj od raka

AUTOR: M. K. DATUM I VREME: 14.11.2019. 17:47 - 14.11.2019. 17:56 U Srbiji ima divnih i plemenitih ljudi. Jedan od njih je i Novosađanin Zoran Kocić (71), čovek velikog srca, koji je svoju vikendicu na Popovici, na Fruškoj gori, odlučio da pokloni deci oboleloj od raka.

“Ispod Boračkog krša nikla je prava srpska etno-kuća koja oslikava kako su to naši preci živeli. Nalazi se na 320 metara nadmorske visine i predstavlja pravu vazdušnu banju. I filmadžije su prepoznale lepotu ovog mesta, pa su ovde snimane pojedine scene iz serije Moj rođak sa sela”, rekao je Dejan.

Borački krš je u junu ove godine proglašen za Spomenik prirode i stavljen je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Bonus video - Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se