Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Raskrinkavanje.ba je detaljnom analizom ocenio ovu vest kao klikbejt, te smo na osnovu sugestija izmenili naslov.

Oboljevanje i umiranje od virusa zapadnog Nila očekuje se do početka oktobra, zbog čega je važno zaštititi se od uboda komaraca, koji prenose ovu bolest, upozoravaju stručnjaci.

 

Hitna pomoć

Alo!/Nenad Vujanović

Hitna pomoć, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Dvoje pacijenata obolelih od virusa Zapadnog Nila oporavljaju se na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, i njihovo stanje je stabilno. Reč je o starijim osobama, koje imaju više od 60 godina, a ako oporavak bude tekao po planu, postoji mogućnost da već u ponedeljak budu puštene na kućno lečenje.

Pročitajte još:

Na osnovu podataka koje ima Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", na teritoriji Srbije u ovoj sezoni registrovano je sedam slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, dok je jedna 84-godišnja žena, koja je imala i dodatne hronične bolesti, preminula od posledica virusa. Za sada se zna da je šestoro ljudi prijavljeno da je obolelo u Beogradu, a jedna osoba u Kolubarskom okrugu.

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, naglašava da sezona obolevanja od ovog virusa nije prošla i da se može očekivati još obolelih i preminulih do kraja septembra ili početka oktobra.

Danas pakleno toplo, a onda nagli pad! Najgore će biti u utorak!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 07:47 Stiže osveženje! Toplo, vrućina, leto, Beograd, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo, samo posle podne na jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, a narednih dana temperatura će biti u padu.

- Inkubacija traje dva do šest dana, a nekad i duže. Ali bitno je da više nema vremena da se virus zahukta. U Srbiji, od 2012. kada je nabavljena neophodna oprema za to, možemo da proverimo da li pacijent ima virus. Od tada do danas, epidemijske godine su bile 2013. i 2018. Na sreću, ova godina će proći bez epidemije ovog oboljenja - rekao je dr Radovanović.

Prvi slučaj oboljevanja od smrtonosne groznice, koju prenose komarci, u Srbiji je ove godine registrovan 3. avgusta, a do 22. avgusta u zemljama Evropske unije registrovano je čak 117 obolelih. Groznica zapadnog Nila jeste sezonsko oboljenje, koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca.

U noći ka utorku stiže jako nevreme, a potom jedno neprijatno iznenađenje u septembru!

AUTOR: Blic.rs/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 01.09.2019. 22:46 - 01.09.2019. 22:57 Prvi septembarski dan obeležiće izuzetno visoke temperature vazduha, a zaključno sa ponedeljkom ekstremno vreli letnji dani ostaće iza nas.

Prema dosadašnjim iskustvima, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih se prijavljuje tokom avgusta. U "Batutu" podsećaju da većina ljudi, čak 80 odsto inficiranih virusom zapadnog Nila, nema nikakve simptome i znake, da kod manjeg procenta zaraženih, približno 20 odsto, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, dok manje od jedan odsto dobije aseptični meningitis ili encefalitis, koji zahteva hospitalizaciju.

Virusno oboljenje prenosi se ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac je "culex pipiens", vrsta koja je odomaćena kod nas. Glavni rezervoar su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, takozvani slepi domaćin.

Hitna pomoć

Alo!/ Masanori Jošida

Hitna pomoć, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Simptomi

Simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležanih infekcija može doći do razvoja dugotrajnih posledica kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito onih iznad 75 godina.

Da bi se smanjio rizik od zaraze stručnjaci preporučuju upotrebu repelenata, nošenje odeće dugih rukava i nogavica svetlih boja, kao i izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i zoru.

Sutra pakleni dan, a uveče će se na Srbiju stuštiti nevreme! Oni su najugroženiji!

AUTOR: Agencije/D.S. DATUM I VREME: 01.09.2019. 14:31 - 01.09.2019. 16:50 Neizdrživo!

Trebalo bi koristiti zaštitne mreže na prozorima, vratima i oko kreveta, i boraviti u klimatizovanim prostorijama. Najmanje jednom nedeljno trebalo bi isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vvodu za kućne ljubimvce, iz kanti, buradi i limenki.

BONUS VIDEO: Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Komentari (2)

loss

02.09.2019 20:08

ja sam ovo prelezala jos u julu mesecu, samo sto lekari nisu imali pojma sta mi je! Odmah sam im rekla da me ujeo komarac i posle mi bilo lose jedva preziveh!! Imam jak organizam i imunitet u kombinaciji sa anntbioticima, vratih se u zivot!

zakbg

02.09.2019 21:21

Pa prskajte komarce avionima. Moj prijatelj kada prska komarce vozilom kaze ja ocu da ih prskam po barama i gde su larve ali iz opstine uvek traze da se prska po glavnim ulicama da narod vidi kako opstina radi.