Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Alo!/Dejan Briza

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

* Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Svetu mučenicu Ariadnu

* Sveta mučenica Ariadna živela je u 2. veku u doba cara Hadrijana

* Bačena je u tamnicu i mučena

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Svetu mučenicu Ariadnu, ranohrišćansku svetiteljku iz 2. veka, zaštitnicu potlačanih i ugnjetavanih koji će, prema legendi, danas naći utehu i duhovni mir.

Sveta mučenica Ariadna živela je u 2. veku u doba cara Hadrijana. Priča kaže da je kao veoma mlada postala robinja kod nekog vlastelina. Ipak, za razliku od ostalog roblja i samog gospodara, Ariadna je bila hrišćanka.

Scena na srpskom groblju uznemirila lokalce. Kamera otkrila ko je odgovoran za skrnavljenje, meštani gotovi da tuže opštinu

AUTOR: Telegraf/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 29.09.2019. 19:35 Neki su već presavili tabak Groblje, Foto: Alo/ Dejan Briza Meštani Crne Bare, u Mačvi, najblaže rečeno su se zgrozili kada su se uverili da su grobove njihovih najbližih oskrnavile - domaće svinje, a ne "đavoli" za koje su mislili da noću borave na groblju.

Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je naredio veliko žrtvovanje idolima i do njihovih hramova sa sobom poveo sve svoje robove. Ariadna je odbila da ide što je njenog gospodara veoma rasrdilo.

Robovlasnik je od nje zahtevao da prinese žrtvu idolima i odrekne se Boga što je ona odbila nakon čega je bačena u tamnicu i mučena.

Legenda kaže da je posle dugih muka puštena iz tamnice i najurena na ulicu. Ipak, nakon toga se vlastelin pokajao što ju je pustio da ide, pa je poslao poteru da je vrati.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kada je Ariadna videla progonitelje, pomolila se Bogu da je zaštiti. Jedna velika stena pred njom se otvorila i Ariadna se sakrila u nju. Gonioce je to zbunilo, i uskoro je izbila svađa o tome da li da pokušaju da uđu u stenu ili ne. Izbila je i borba i gonioci su se međusobno pobili. Hrišćani veruju da je nakon toga Ariadna otišla Bogu i da ga i danas moli za sve unižene i nemoćne da ih zaštiti od njihovih neprijatelja. Zato naš narod veruje da se danas treba pomoliti za zdravlje i milost ovoj svetiteljki.

Osim ove svetiteljke, na današnji dan vernici praznuju i Svetog Evmenija sa Krita, svetitelja koji se proslavio lečenjem i najtežih bolesti samo snagom svoje volje.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta