Ljubodrag Dogančić
RINA
Ljubodrag Dogančić

RINA

Ljubodrag Dogančić, Foto: RINA

Osim legendarnog fudbalskog kluba, ovaj Užičanin bio je fasciniran likom i delom doživotnog predsednika SFRJ. Do sada je skupio blizu dve stotine ramova sa slikama, isečcima iz novina, i beležio svaki korak Josipa Broza Tita, kao i predsednike koji su zauzeli maršalovo mesto nakon njegovog odlaska 1980. godine.

U mladosti ovaj Užičanin bavio se boksom i malim fudbalom, pa dobro pamti i sve uspešne sportiste iz bivše Jugoslavije, čije fotografije poseduje.

„Još pre pedeset godina jedan od najpopularniji sportova u Užicu bio je boks. Na svakom meču Hala sportova je bukvalno bila prepuna ljubitelja ovog sporta. Nosio sam kapitensku traku BK „Sloboda koji je u to vreme bio jako popularan. Bavio sam se i malim fudbalom iz hobija ali nisam umao puno uspeha na tom polju“, kazao je Ljubodrag.

Sa svojom kolekcijom do sada je posetio brojne istorijske arhive u Beogradu, Subotici, Kragujevcu, ali u Podgorici, sa koferom u ruci punog ramova i spisa dobio je brojne pohvale i zahvalnice i po neku knjigu za njegov svojevrsni arhiv.

"Imam zahvalnice na koje sam ponosan, Istorijskog ariva Srbije kao i Železnice čiji sam bio radnik, i danas ovaj muzej je otvoren za sve koji žele da se prisete tog perioda, ali i za neke nove naraštaje koji žele da se opoznaju sa istorijom naše zemlje i kroz sta je ona prolazila“, zaključio je Dogančić.

Pročitajte još: