Ljigavci
Printscreen
Ljigavci

Printscreen

Ljigavci, Foto: Printscreen

Osim industrijske, i igračka napravljena u domaćoj radinosti po uputstvima koje možete pronaći na „jutjubu“ nije bezbedna jer sadrži boraks, koji je napravljen od bora.

Kako je pokazala analiza koja je uznemirila mnoge roditelje u Velikoj Britaniji, u osam od 11 uzoraka „ljigavaca“ pronađen je veći nivo bora od dozvoljenog. Ova hemikalija se inače koristi da bi igračka bila lepljiva. Testovi su pokazali da je u jednom od „ljigavaca“ nivo bora bio veći čak četiri puta od dozvoljene količine koju propisuju standardi EU, stoga su nadležni upozorili roditelje da dobro paze gde i šta kupuju deci.

Visoke količine bora kod mališana mogu da izazovu upalu kože i iritaciju, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, čak i depresiju. Takođe mogu da utiču na plodnost ili oštete plod u stomaku majke, navodi Evropska komisija. U konkretnom slučaju, količina bora u osam uzoraka „ljigavaca“ prelazila je bezbedni limit od 300 mg/kg.

Cena „ljigavca“ (dinari)

Kineska prodavnica 50-80

Renomirane radnje 320-2.800

U Srbiju se igračke uvoze bez ikakve kontrole tržišne inspekcije i Ministarstva zdravlja, a do sada niko nije radio istraživanje o tome šta se trenutno nalazi na policama prodavnica igračaka.

Istraživanja o štetnosti bora su obavljena na životinjama, a mnoge stvari sa životinja se prenose na ljude, mada to ne mora da bude uvek tako, smatra Dragan Joksović, toksikolog.

- Roditelji bi trebalo da vode računa šta kupuju i treba ih upozoriti da takve igračke odstrane i ne daju ih deci, ali neće deci biti ništa ako se nakratko igraju, recimo mesec dana - smatra dr Joksović.

U Centru za zaštitu potrošača se trude da budu u toku sa istraživanjima u Evropskoj uniji.
- Roditelji treba da obrate pažnju da li na kutiji igračaka stoji oznaka CE, što znači da su prošle kontrolu direktiva Evropske unije. Većina igračaka koje dolaze iz Kine sadrže toksične boje i olovo i mogu da naruše zdravlje deteta - rekla je Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača.

Komentari (4)

Željko

18.07.2018 21:48

Igracke se uvoze bez ikakve kontrole Ministarstva zdravlja,ali bez obzira na sve ova vlast je odlucila da zdravstvenim radnicima poveca plate.Bravo,sjajni ste.Znam da ovo necete objaviti jer zivimo u"demokratskoj "drzavi""

warhammer

19.07.2018 01:29

@Željko - pa ko da ih kontroliše kada su glavni uvoznici glavonje iz vlade,sa fiktivnim vlasnicima svojih preduzeća.tobože,ne vode se na njih,nego na neke tamo..a lova dobra..

Milica

19.07.2018 03:08

I igracke renomiranih evropskih firmi se proizvode u Kini (Chicco, npr.). Nije problem Kina, niti visoka cena potvrdjuje da je sa igrackama sve u redu. Kod nas je problem sto nema kontrole.

nedjo

19.07.2018 07:57

mnogi ljigavci nam odredjuju kako da zivimo