Darija Kisić i Predrag Kon
printskrin
Darija Kisić i Predrag Kon

printskrin

Darija Kisić i Predrag Kon, Foto: printskrin

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano testirano 7.411 osoba, od kojih je pozitivno 62. Nažalost, jedna osoba je preminula. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata.

 - Najvažnije nam je da otkrijemo blage slučajeve. Neophodna je kućna izolacija, ne samoizolacija - rekao je dr Prdrag Kon.

- Treba pohvaliti sve nastavnike i đake koji se pridržavaju propisanih mera. To je odgovorno i savesno ponašanje. Dosta toga se može naučiti od najmlađih kada je u pitanju odgovorno ponašanje - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je od početka školske godine ptvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika.

- U srednjim školama imali smo ukupno 16 učenika obolelih od koraona virusa, a kod profesora četiri.

Povratak Srba iz zemalja regiona

Jedna od novina koja danas stupa na snagu u 18 časova, a tiče se korona virusa, odnosi se na nadzor srpskih državljana koji se vraćaju iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije.

Zbog toga je veliki broj Srba pohrlio nazad u svoju državu kako bi izbegao kontrolu. Naime, oni na ulazu u zemlju dobijaju obaveštenja da treba elektronski da se prijave. U okviru te prijave, oni treba da popune test samoprocene, i ako im stigne rezultat da treba da se jave u kovid ambulantu, to treba i da učine.

Oni koji imaju simptome korona virusa, odmah treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

– Osnovni koncept i ideja jeste prvo da se svi građani naše zemlje obaveste o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji kako bi sagledali rizik po sebe i zdravlje svoje porodice ukoliko se nalazi u tim državama. Apelovali smo na naše građane da se vrate i da se poštuju sve preventivne mere kako bismo smanjili rizik prenošenja virusa – rekla je dr Kisić.

Najveća kazna – da se neko razboli

Kako je istakla, najveća kazna je za svakog da se razboli i da dalje prenosi infekciju na članove svoje porodice.

– Ovo jeste nešto što je zakonski regulisano i postoje zakonska akta koje pripisuju određene mere za nepoštovanje, ali akcenat nije na tome. Moramo da delujemo kao jedan tim u ovoj borbi, cilj je da kontrolišemo koliko je više moguće prenošenje ovog virusa u našoj sredini – rekla je doktorka.

Istakla je da je epidemiološka situacija povoljna ali da to može brzo da se promeni, te da je na svima nama da to držimo pod kontrolom.

– Oni koji su dobili papir pre 18 časova, a ulaze u Srbiju, nisu u obavezi da se prijave na portal, ali savetujemo i njima da se to urade, gde mogu i da urade test samoprocene i saznaju da li su pod povećanim rizikom – objasnila je dr Kisić-Tepavčević.

Najgore je ne sprečavati virus

- Najgore je ne raditi ništa, ne preduzimati ništa da se virus spreči - rekao je dr Predrag Kon.

- Ima šanse da izbegnemo dramatičan drugi udar korona virusa. Rezultati pokazuju da smo bili dovoljno disciplinovani - poručio je epidemiolog Kon.

U Crnoj Gori je gora situacija

Dr Kisić Tepavčević istakla je da je u Crnoj Gori daleko gora situacija nego u Srbiji. Ona je apelovala da naši građani koji se tamo nalaze, povedu više računa.

Pročitajte: