Crkva, pravoslavlje, liturgija
Alo.rs
Crkva, pravoslavlje, liturgija

Alo.rs

Crkva, pravoslavlje, liturgija, Foto: Alo.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Prepodobne mati Paraskeve – u narodu poznat kao Sveta Petka.

Dan njenog upokojenja obeležen je podebljanim crnim slovom i predstavlja ne samo veliki hrišćanski praznik, već i jednu od najraširenijih krsnih slava u srpskom narodu, a mnogi vernici je smatraju svojom zaštitnicom (posebno žene, deca i stari) i slave kao preslavu (drugu krsnu slavu) po svim slavskim običajima.

Kapela Svete Petke se nalazi u Donjem gradu Beogradske tvrđave i podignuta je na mestu čudotvornog izvora, u neposrednoj blizini crkve Ružica, podignute posle 1867. godine. Izvor lekovite vode nalazi se u samom oltaru kapele. Sadašnja kapela je sagrađena 1937. godine po projektu arhitekte Momira Korunovića. Njene unutrašnje zidove i svodove pokrivaju mozaici, koje je 1980-83. godine izradio slikar Đuro Radulović.

Kapela Svete Petke je podignuta u periodu kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd. Njene mošti su prenete na molbu kneginje Milice Sultanu. Deo moštiju je prenet 1417. godine u kapelu koju je podigao nepoznati velikodostojnik iz Donjeg grada. Nakon turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. 1641. godine ih otkupljuje moldavski vojvoda i prenosi u grad Jaši. Crkva Ružica i dalje čuva jednu časticu moštiju Svete Petke.

Pročitajte još:

Komentari (2)

ivana

27.10.2020 07:56

Srecna slava na svi koji slave u dobro zdravlje i sreca.Slava joj i milost na Sveta Petka nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin

Talaba

27.10.2020 13:00

Da Da. Od toliko čudesa koja mi se dešavaju NE-Čudesa mi neće ni trebati.