Pljusak
Tanjug / Rade Prelić
Pljusak

Tanjug / Rade Prelić

Pljusak, Foto: Tanjug / Rade Prelić

Od sunčanja i kupanja na bazenima, rekama i jezerima po Srbiji nema ništa pre jula.

- Znači, isti tip vremena - umereno toplo, kratkotrajna kiša ili popodnevni pljuskovi i grmljavina. Za razliku od prva dva-tri dana juna, sad je već malo otoplilo i sad smo u tipičnom vremenu za jun mesec. Nije vruće, nema previsokih dnevnih temperatura preko 30 stepeni, a nema ni onih ispod 20 stepeni. Temperature se kreću između 24 i 28 stepeni, što je neka tipična vrednost. To je upravo karakteristika vremena za početak leta. Međutim, leto podrazumeva i pojavu kiše pljuskova i grmljavine, a ne samo sunca i suše. Kad ne bi bilo kiše, ne bismo imali šta da jedemo - navodi Todorović.

Prema Todorovićevim rečima, temperatura iznad 30 stepeni biće samo nekoliko dana i to tek krajem meseca.

- To može da bude jedan, dva dana sa temperaturom od 31, 32 stepena. Neće biti velikih vrućina - ističe Todorović.

Međutim, svi oni koji bi da idu na kupanje i sunčanje negde u Srbiji, to će moći da učine tek u julu jer će i spoljašnja, ali i temperatura vode za to biti zadovoljavajuća.

- Jul i avgust će biti topli, ali ne ekstremno, u smislu da veliki broj dana neće biti sa temperaturom preko 35 stepeni. Dana sa temperaturom od preko 30 stepeni biće u dovoljnom broju, biće sunca, pa ćemo moći da se sunčamo i grejemo kad izađemo iz hladnih stanova koji su još uvek zadržali hladnoću od druge polovine maja. Međutim, posle izvesnog vremena, mnogi će se žaliti na vrućinu i tražiće osveženje u vidu pada temperature. I u julu će povremeno biti pljuskova, ali manje nego u junu - napominje Todorović.