Voda, izvor
Rina
Voda, izvor

Rina

Foto: Rina

Prema stručnjacima, postoji čitav spisak bolesti koje čovek može da "pokupi" prljavom vodom. U ovu grupu spada većina crevnih infekcija, poput kolere, tifusne groznice, parafitoze, salmoneloze, dizenterije i drugih.

Osim toga, dokazano je i da voda igra značajnu ulogu u širenju oboljenja kao što je epidemijski hepatitis A (Botkinova bolest). Čak se i dečja paraliza može raširiti na ovaj način. Na ovaj spisak se može dodati i velika grupa takozvanih "antropozoonoza" koje se prenose sa bolesnih životinja na ljude. Stručnjaci često ističu da se voda povezuje sa širenjem adenovirusnih infekcija, enterovirusne patologije. A neki virusi, poput na primer, istog hepatitisa A, mogu biti vrlo rezistentni, da se čak ne uništavaju u ključaloj vodi.

Sve ove bolesti su prilično ozbiljne i često ne prolaze bez posledica. Naravno, sve ovo važi ako voda nije higijenski ispravna i dozvoljena za upotrebu.

Lekari razlikuju nekoliko grupa bolesti koje se mogu dobiti na ovaj način:

- bolesti izazvane vodom zagađenom patogenima kao što su tifus, kolera, dizenterija, poliomijelitis, gastroenteritis;

- lokalne bolesti kože i sluzokože koje se javljaju prilikom upotrebe zagađene vode za pranje;

- vodene parazitske bolesti poput šistosomijaze;

- bolesti izazvane vektorima insekata koji žive i razmnožavaju se u vodi, najpoznatije su malarija i žuta groznica.

Najopasnija po zdravlje je kada se voda zagađena patogenima koristi direktno za piće i kuvanje, ističu lekari. Ovo se najčešće dešava u zemljama trećeg sveta.

Prevencija bolesti

Bolesti koje se mogu preneti vodom često imaju izuzetno neprijatne posledice, a prventiva je prvi korak u njihovom sprečavanju. Zato je najvažniji savet piti vodu samo iz pouzdanog izvora vodosnabdevanja - ako niste sigurni u bezbednost izvora za piće, koristite kuvanu ili flaširanu vodu i to ne samo za piće, već i za pranje zuba.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: