Krizni štab
Tanjug/Sava Radovanović
Krizni štab

Alo!/Vladimir Marković

Krizni štab, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Prema rečima dr Kona, u fokusu današnjeg zasedanja biće procena epidemiloške situacije, prvenstveno na teritoriji Beograda

- Osnovno je procena epidemiloške situacije, prvenstveno na teritoriji Beograda. U Beogradu se uočava blagi porast broja zaraženih i hospitalizacije. Razgovaraćemo i o nekim utakmicama od većeg društvenog značaja - rekao je dr Kon.

Da li poštujete mere kriznog štaba?

 

Između redova moglo bi se pročitati da su "neke utakmice" zapravo večiti derbi između Crvene Zvezde i Partizana, o čemu je dr Branislav Tiodorovoić već govorio prethodnih dana. Njegov stav je da nije moguće očekivati navijače na tribinama.

- U ovom trenutku je nemoguće očekivati da na večitom derbiju bude navijača, to je prosto nemoguće. Iako Srbija ima jednu od najboljih epidemiloških situacija u Evropi, okruženi smo zemljama koje su u teškoj situaciji i pitanje je vremena kada će i nas da zakači taj talas. Takođe, vidite da se i kod nas stvari menjaju iz časa u čas, jedan dan imamo više zaraženih, a drugi dan manje - rekao je Tiodorović.

Krizni štab

Tanjug/Sava Radovanović

Krizni štab, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dok se čeka odluka Kriznog štaba, javnost nagađa da li ćemo morati da nosimo maske i na otvorenom, a ne samo u zatvorenom prostoru. Dr Predrag Kon smatra da bi tu meru trebalo uvesti. Gostujući juče u jutarnjem programu TV Hepi, rekao je da je on lično za zaoštravanje kontrole sprovođenja mera, ali i za kažnjavanje.

- Ja lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora, jer ulazimo u period kad je intenzivno širenje virusa najveće moguće - rekao je juče dr Kon.

Najveći broj zaraženih još od 27. avgusta
Ono što epidemiolozi istIču poslednjih dana jeste to da nam krajem oktobra, početkom novembra preti treći talas korona virusa.

Prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je na korona virus testirano 7.076 osoba i od toga je njih 120 bilo pozitivno na tom testu, a jedna osoba je preminula. Ta brojka predstavlja najveći broj zaraženih još 27. avgusta kada smo imali 125 novootkrivenih slučajeva. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 19 pacijenata.