Bolnica
Tanjug/Dimitrije Nikolić
Lekar, bolnica, doktor, pregled

Shutterstock, ilustracija

Lekar, bolnica, doktor, pregled, Foto: Shutterstock, ilustracija

Na hiljade Srba svakodnevno putem popularnih mobilnih aplikacija za pronalaženje partnera - Tinder, Badoo i Grindr - traži vezu bez obaveza, odnosno seks za jednu noć. 

Pošast Tindera širi se Evropom

Endru Amato Gauči, stručnjak za seksualno prenosive bolesti i virusni hepatitis pri Evropskom centru za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC), kaže da se širenje sifilisa u Evropi intenzivira zbog zabrinjavajućih trendova u ljudskom ponašanju. - Aplikacije Tinder i Grindr, kao i sajtovi koji olakšavaju pronalaženje seksualnih partnera, nesumnjivo utiču na širenje seksualno prenosivih bolesti kao što je sifilis. Broj obolelih u EU povećan je za 70 odsto. U nekim zemljama zabeležena je prava epidemija, a prvi na listi je Island, gde je broj slučajeva obolelih porastao za čak 876 odsto. Sledi Irska sa 224 odsto, dok je u Britaniji i Nemačkoj broj obolelih od sifilisa više nego udvostručen - rekao je Gauči.

Kako „Alo!“ istražuje, upravo pomenuti sajtovi, koje kritičari nazivaju ubicama romantike i magnetima za nastrane, doprineli su na velika vrata povratku sifilisa, ali i ostalih polnih bolesti u Srbiju.

Naime, mnogi prilikom ugovorenog seksa ne koriste nikakav vid zaštite, a i olakšan način za menjanje partnera putem mobilnih aplikacija, prema procenama stručnjaka, doprinelo je tome što je broj zaraženih od sifilisa u Srbiji trenutno trostruko veći nego pre deset godina.

Lazar M. (34) iz predgrađa Beograda samo je jedan od onih kojima je Tinder omogućio da menja partnerke češće nego što mu je to ranije polazilo za rukom, međutim, pre nekoliko meseci kod njega su se pojavili simptomi pomenute polno prenosive bolesti. Kako objašnjava, iako mu je ova popularna aplikacija pomogla da ostvari san i da poput pravog Kazanove često menja devojke, sada proklinje dan kada je odlučio da je instalira.

Pročitajte još:

 

- Po prirodi sam stidljiv i ranije sam imao mnogo problema da pronađem devojku. Međutim, kada sam otkrio Tinder, shvatio sam da mi je bolje da ih menjam nego da se dosađujem s jednom. Za mesec dana imao sam 15 partnerki za seks. Zbog toga i ne znam koja me je zarazila. Iskreno, te devojke nisu bile lepotice, ali bile su pristojno obučene i uglavnom pametne, zbog čega sam bio siguran da nemaju polnu bolest - objašnjava Lazar.

Tinder, Mobilni telefon

Profimedia

Tinder, Mobilni telefon, Foto: Profimedia

 

135 obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovano je u Vojvodini

91 slučaj sifilisa i gonoreje registrovan je u Beogradu

 Međutim, on je samo jedan od onih koji su upravo zbog nezaštićenog seksualnog odnosa oboleli od sifilisa, za koji se donedavno smatralo da je u našoj zemlji iskorenjen.

Naime, podaci o seksualno prenosivim infekcijama u Srbiji u periodu od januara do juna ove godine, a koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, pokazuju da je samo u prvih šest meseci ove godine prijavljeno 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze.

Doktorka Danijela Simić iz Instituta „Batut“ ističe da je moguće da je broj obolelih još veći, ali da deo njih ne ulazi u statistiku.

- Neki ne prijavljuju da su bolesni, a moguće i da lekari nisu prijavljivali one koje pregledaju, iako su u obavezi to da čine - kaže dr Simić.

Seks Zaštita Kondom Antibebi pilule Kontracepcija

Shutterstock

Seks Zaštita Kondom Antibebi pilule Kontracepcija, Foto: Shutterstock

Prof. Čolaković: Vrebaju seksualno devijantne osobe

Psiholog prof. dr Radomir Čolaković za „Alo!“ objašnjava da je sasvim logično da su se mnogi okrenuli pronalaženju partnera za seks putem društvenih mreža za upoznavanje jer živimo u svetu otuđenosti.
- Ove aplikacije mogu biti vrlo opasne jer se često iza te vrste komunikacije kriju seksualno devijantne osobe, odnosno psihopate - kaže Čolaković.

Poznanstvo sa Tindera koštalo ju je života

Ubistvo britanske studentkinje Grejs Milan, koju je na Novom Zelandu dan pre njenog 22. rođendana tokom seksa zadavio dečko kog je upoznala na Tinderu, zaprepastio je svet. Nesrećna devojka je prošle godine najpre proglašena nestalom u Oklandu, a kasnije je pronađena mrtva. Njeno telo bilo je nagurano u kofer koji je zatim zakopan u grmlju van grada. Istraga je utvrdila da je neimenovani 26-godišnji muškarac nakon seksa i ubistva studentkinje otišao na sastanak sa drugom devojkom.

Preminula Sofija Nakić! Sačekala da je poljubi otac, pa zauvek sklopila oči

AUTOR: Alo.rs/Telegraf/I.L. DATUM I VREME: 15.11.2019. 21:19 - 16.11.2019. 13:38 Tuga! Sofija Nakić, Foto: Printskrin Devojčica Sofija Nakić (16) iz Aleksinca koja je bolovala od sarkoma vezivnog tkiva, preminula je večeras u grčkoj bolnici. Ova hrabra tinejdžerka dugo se borila protiv dečjeg raka, ali i pored svih napora grčkih lekara, njeno izmučeno telo nije izdržalo.

 

 

Komentari (3)

Goran

18.11.2019 08:18

Ne mogu da verujem koliko smo ne edukovan narod i koliko se pravimo pametni. ne koristiti kondom za odnos sa osobom koju si tek upoznao. Ne pricamo mi ovde o Tinderu i nekim drugim aplikacijama, ovde je problem, edukacija, tabu kultura po pitanju sexa u Srbiji i ljudska glupost.

Bugi

18.11.2019 09:27

Ja sam umalo nastradao partnerka me prevarila bila sadrugim .

Prdorije

18.11.2019 15:52

Reklamiranje Tindera