Ljudi, građani, gužva, vreme
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/
Ljudi, građani, gužva, vreme

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Ljudi, građani, gužva, vreme, Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Zbog ozbiljne epidemijske situacije u Nišu gradski krizni štab naložio je pojačan rad Komunalne milicije i komunalnih inspektora.

Zbog ozbiljne epidemijske situacije u Nišu gradski krizni štab naložio je pojačan rad Komunalne milicije i komunalnih inspektora.

Naloženo je i da JKP "Gorica" i "Tržnica" preduzmu rigoroznije mere, one su zadužene za pijace i groblja, kao i da u naredna dva vikenda auto-pijaca i buvlja pijaca budu zatvorene.

Dr Zoran Perišić, direktor Univrzitetskog kliničkog centra Niš kaže da se kovid kapaciteti ubrzano popunjavaju.

"Infektivna klinika je praktično puna, a treći sprat koji smo oslobodili i želimo da zardžimo je za sada u non-kovid funkciji, a četvrti sprat je na 85 posto popunjenosti. Imamo još mesta. Treba uzeti u obzir da imamo i kovid bolnicu u Kruševcu, tako da i te kapacitete koristimo. Broj novih pacijenata svakodnevno je veliki, veliki je broj prvih pregleda", kaže Perišić.

Kc Niš, Klinički centar Niš

youtube/ Al Jazeera Balkans

Kc Niš, Klinički centar Niš, Foto: youtube/ Al Jazeera Balkans

Kada jednog dana prođe kovid, naglašava, "buknuće bukvalno sve ove bolesti koje su bile tu prisutne".

"Trudimo se da radimo i jedno i drugo. Mi u ovom trenutku pokrivamo i velike bolnice sa juga Srbije, koje su u kovid sistemu - Pirot, Leskovac, Vranje. I svi ti teški pacijenti dolaze ovde u Niš i ovde budu adekvatno zbrinuti", naglašava Perišić.

Ističe da je ogroman broj pacijenata stariji ljudi koji su se zarazili od svojih mlađih ukućana.

"To je klasična epidemiološka priča koju čujemo ovde u KC. Nažalost, to je i odraz ove situacije i ponašanja našeg. Starija populacija dominira, nažalost oni su uglavnom među onima koji fatalno završavaju borbu sa kovidom, ima i mlađih. Tipično je u ovom talasu da je sve više pacijenata sa vrlo ozbiljnom kliničkom slikom", zaključio je Perišić.

U Nišu je vakcinisano do sada više od 45.000, a među njima blizu 28.000 primilo je i drugu dozu.

Komentari (1)

vuk

04.03.2021 22:34

Pa koliko ima trenutno žurki u gradu? 8, ovog časa. 23.34 h