Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ovakvo ponašanje često dovodi do "letnjih" prehlada, kad im, pardoksalno, vreme nije. Međutim, kako raspoznati ovakvu vrstu respiratorne infekcije na koju smo svi navikli u odnosu na novi korona virus?

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli kaže da je trenutno povećan broj pacijenta koji se žale na respiratorne infekcije koje nisu izazvane kovidom-19.

- Pošto smo sada u vremenu letnjih infekcija, prehlada, alergija i slično, pacijent kad dođe u dom zdravlja, mi vršimo trijažu i u razgovoru sa njima, doktor određuje da li je za kovid ambulatu ili doktora opšte prakse. Na licu mestu, po simptomima odredimo i vidimo - rekao je dr Stojanović.

Simptom čula mirisa i ukusa

Kako je i sam doktor Stojanović napomenuo, simptom gubitka čula mirisa i ukusa je veoma važan u detekciji korona virusa, međutim, u medijima se često i to dovodi u pitanje. Pa tako se pominje da se takvi simptomi ne javljaju često kod svih pacijenta. Direktor DZ Palilula otklonio je i ovu nedoumicu.

- Iz mog iskustava, u ovom drugom piku epidemije, većina mlađih pacijenata je imala te simptome. To se više dešava kod mlađih osoba, bar po mom iskustvu. U jedno 90 odsto slučajeva, kada su pacijenti prijavljivali takve simptome, bili su pozitivni na kovid-19 - zaključio je dr Stojanović.

 

PROČITAJTE JOŠ: