Lekovi tablete antibiotici lek pilule
Shutterstock
Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Lekovi tablete antibiotici lek pilule, Foto: Shutterstock

Srbija je valjda jedina zemlja na svetu u kojoj se ljudima umesto odlaska kod psihologa nudi da manjak samopouzdanja leče tabletama od lista ruzmarina, magnolije i hmelja. 

Naime, na vrlo bogatom tržištu suplemenata u našoj zemlji pojavila se nova šarena laža koja, kako kažu proizvođači ove „čudotvorne tablete“, povećava koncentraciju, odlučnost, stabilnost, produktivnost, energiju i raspoloženje. Osim toga, navode oni, već posle jedne tablete svako ko je koristi postane smiren i emocionalno stabilan, a podižu mu se i odlučnost i samopouzdanje.

- Ovaj preparat je jedinstven u celom svetu jer na prirodan način vraća životnu energiju. Biljke koje se nalaze u njemu uvozimo iz čitavog sveta. Tablete sadrže list ruzmarina, suvi ekstrakt vitanije, koru magnolije, glifoniju, hmelj… Ko ga koristi, postane stabilniji na svkom polju - rekla nam Ljiljana Jovančević, direktorka firme koja pravi ove tablete.

Međutim, da ne postoje tableta zahvaljujući kojoj osoba može isijavati sampouzdanjem, upozoravaju i farmaceuti i psiholozi.
Vukosava Stevanović, farmaceut, objašnjava da nijedan lek, a kamoli dijetetski proizvod ili dodatak ishrani može da poveća samopouzdanje i životnu energiju.

Vukosava Stevanović

Marko Metlaš

Vukosava Stevanović, Foto: Marko Metlaš

 - Lečiti manjak samopouzdanja hmeljem i ostalim travkama čista je glupost i nadrilekarstvo. Naučni radovi ukazuju da u mnogim suplementima ne postoji ni pet odsto aktivnih supstanci na osnovu kojih se reklamiraju, zbog čega građani moraju biti naročito oprezni - savetuje Stevanovićeva.

Problem samopouzdanja i samopoštovanja, prema rečima psihologa prof. dr Radomira Čolakovića, nikad nije bio rasprostranjeniji u našoj zemlji, zbog čega i ne treba da čudi što se na tržištu pojavljuje sve više lekova i suplemenata koji ga navodno leče.
- Ako taj suplement zaista otklanja manjak samopouzdanja, firmi koja ga je napravila treba dati Nobelovu nagradu. Ipak, po svemu sudeći, reč je o običnoj laži. Verovatno taj suplement ne šteti, ali ni ne deluje - kaže Čolaković.

Lekovi

stock-photo

Lekovi, Foto: stock-photo

Činjenice:

- Samopouzdanje ili samopoštovanje podrazumeva mišljenje osobe o samoj sebi
- Zbog niskog nivoa samopouzdanja, stručnjaci kažu da ljudi najčešće sabotiraju dobre stvari u životu.
- Prema rečima psihologa ako nemate samopouzdanje možete ga steći, ali morate raditi na sebi.
- Za sticanje samopouzdanja najvažnije je biti okružen pozitivnim ljudima i ne dopuštati da tuđa kritika utiče na ostvarivanje ciljeva.

Suplementi ne leče, ali nisu ni štetni
Raspoloživi zvanični podaci u našoj zemlji, ali i svetu ukazuju da suplementi ne prolaze ni deseti deo kontrole koju prolaze lekovi, zbog čega je njihov kvalitet pod znakom pitanja. Naime, proteklih deset godina u Srbiji je bilo slučajeva da suplementi nisu imali aktivnu supstancu, ali se nikada nije desilo da sadrže opasne sastojke.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se