Popadić
Printscreen/Youtube
Popadić

Printscreen/Youtube

Popadić, Foto: Printscreen/Youtube

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić demantovao je danas da na deponiji u Vinči ima požara, navodeći da lažne vesti o tome šire oni koji ne samo da nisu znali da reše problem deponije, nego ništa nisu učinili da se ona sanira.

Predstavnici Nove stranke obišli su danas deponiju u Vinči nakon što je tamo, kako su saopštili, juče ponovo izbio požar, ali kako su rekli, nisu zatekli nijednu ekipu nadležnih službi koje bi trebalo da spreče veću štetu.

Popadić je u saopštenju objasnio da na deponiji u Vinči decenijama postoji klizište zbog koga se otvaraju šupljine iz kojih isparavaju prirodni gasovi, koji u dodiru sa kiseonikom stvaraju dim.

"Na deponiji nema požara već je ono što se dešava posledica prirodnog procesa. Nažalost, ova gotovo svakodnevna situacija se namerno zloupotrebljava u političke svrhe, iako se radi o procesu koji se godinama unazad dešava", naveo je Popadić.

Posebno je, kaže, opasno što se u javnosti šire lažne vesti o navodnim požarima i zagađenosti i podsetio da je plasiranje laži i dizanje neosnovane panike krivično delo.

Podsetio je da je deponija u Vinči u upotrebi već 45 godina i da predstavlja višedecenijski problem Beograda.

Istakao je da su Grad Beograd i Srbija prepoznali problem i da je završen proces javno-privatnog partnerstva za sanaciju deponije koja, dodao je, počinje ovog proleća.

"To znači da će deponija zauvek biti zatvorena, kao što je to rađeno na svim deponijama u svetu koje su na ovaj način tretirane", rekao je Popadić.

Pojasnio je da će se graditi spalionica otpada koja će biti fabrika za proizvodnju toplotne energije čime će se, dodao je, stvoriti uslovi da se otpad koristi kao gorivo za grejanje i da se više otpad ne odlaže na deponiji.

Deponija Vinča

Rajko Ristić

Deponija Vinča, Foto: Rajko Ristić

"Tako će se Beograd svrstati među brojne evropske metropole koje se greju na otpad", kaže direktor "Gradske čistoće".

Onima koji šire lažne vesti o tome kako deponija i klizi poručio je da je Grad Beograd krajem 2018. godine završio izgradnju brane na deponiji koja služi za prolazak ocednih voda i sprečava dalje klizanje deponije ka Dunavu.

U tu branu je, precizirao je Popadić, uloženo skoro dva miliona evra.

"Time je sprečena velika ekološka katastrofa i kupljeno dovoljno vremena, jer tokom proleća počinje kompletna sanacija i zatvaranje deponije što predstavlja deo projekta javno-privatnog partnerstva sa dve velike svetske kompanije - francuske "Suez" i japanske "Itoču", rekao je Popadić.

Kako je kazao, žalosno je da dezinformacije o stanju na deponiji plasiraju oni koji nisu gradili branu, koja je zaustavila dalje klizanje deponije, dok su bili na vlasti u Beogradu.

Vlada Srbije je 2007. godine donela odluku da se sanira deponija u Vinči, ali proces sanacije i pronalaska partnera za taj posao je, kako kaže, zaustavljen 2008. godine od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa.

"Izgubljeno je pet dragocenih godina u kojima se deponija širila i klizila sve više prema Dunavu. Tek 2014. pokrenut je ponovo proces. Sada oni koji ne samo da nisu znali da reše problem deponije, nego nisu ništa učinili da se deponija sanira, lažu građane i šire lažne vesti", dodao je Popadić