Miroslav Lazanski
printscreen
Miroslav Lazanski

printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: printscreen

- Hrvati su vratili Albancima tu vrstu usluge tako što su slali svoje oficire kao instruktore OVK na Kosovu. Postoje indicije da je i Krstičević bio jedan od instruktora - navodi Lazanski.

Pročitajte još:

Lazanski se upitao i kako je moguće da vojske RSK i Republike Srpske mirno posmatraju kako hrvatske snage devet meseci u zimskim uslovima grade put preko Dinare i stvaraju teren za udar na Knin sa severa, a udar sa juga je bio veoma teško izvodiv. Većina generala JNA je polagala ispit na odbrani srednje Dalmacije.

- Ovo je istorijsko pitanje, mnogi sada spekulišu o tome da li je bilo izdaje, ali saznaćemo.

Tuđman i Karadžić su se nalazili u Austriji. Rukovodstvo na Palama je gledalo svoj interes i pokušalo da zaštiti sebe. Vojska Republike Srpske nije mrdnula ni tokom operacije Bljesak.

Ratka Mladića otrovali da ne bi zaustavio "Oluju"?! Pet dana pre zločinačke akcije uradio nešto što ih je RAZBESNELO!

General Ratko Mladić hteo je da zaustavu "Oluju", ali je u tome sprečen, jer su pokušali da ga ubiju, otkriva njegov sin Darko Mladić, te ističe da je, pored generala, bio ozbiljno ugrožen i Ratkov lični sekretar, koji je naprasno, nekoliko dana pre zločinačke akcije avgusta 1995. godine dobio opasnu mišju groznicu.

Džimi Karter je stigao na Pale i navodno dogovorio podelu BiH sa Karadžićem. Karter je dobio milion dolara za tu posredničku ulogu, a Karadžićeva supruga mu je isplela žuti džemper. Takav žuti džemper su nosili i Đani Demikelis i Genšer, a to kad sam video znao sam da je dogovor propao. Trebalo je da zapadni delovi budu evakuisani, a da se Srbima da istočni deo prema Srbiji. Amerikanci su odustali od dogovora kada su se Srbi povukli iz zapadnih delova BiH. Ubrzo je usledila Srebrenica i sve ono što se dešavalo na istoku BiH.

Uloga Amerikanaca u Oluji je bila ključna. Dva F-14 su poletela to jutro sa nosača aviona i bombardovala repetitor Ćićevac iznad Knina i presekli sve radio veze krajiškim Srbima.

Radovan Karadžić

AP

Radovan Karadžić, Foto: AP

Američki penzionisani generali su angažovani i oni su imali legitimno pravo da učestvuju u Oluji, ali je Hrvatska kupujući njih, kupila i njihove veze.

Tuđman je bio okružen trustovima mozgova iz dijaspore i Hrvatske, a Krajina nije imala takvu intelektualnu, niti političku elitu. Takođe, odnos sa Plama i Beogradom nije bio dobar. Tada sam još pisao posle Bljeska da peščani sat curi i da je pitanje vremena kada će napasti Krajinu - kaže Lazanski.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista