pijaca, voće, povrće
Alo.rs/V.Đ.
pijaca, voće, povrće

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Namirnice pune pesticida i drugih hemikalija nisu zdrave, mogu biti opasne po zdravlje a nedavno je profesor Stević objasnio koje dve su najrizičnije.

Beli luk je moćan prirodni antibiotik, i mnogi ga svakodnevno jedu kako bi poboljšali varenje, ojačali imunitet i iskoristili sva njegova blagotvorna dejstva.

Evo kako da prepoznate da li je beli luk pun hemije.

1. Izgled

Beli luk ne bi trebalo da bude “snežno” beo, to znači da je tretiran izbeljivačima kako bi izgledao lepše, ali oni svakako nisu zdravi. Pročitajte i da li sme da se jede proklijali beli luk!

2. Težina

Uzmite glavicu u ruku, ako je lagana kao da je prazna, to je znak da beli luk nije baš sasvim prirodan – prednost je data njegovoj veličini zbog čega je tretiran hemikalijama.

3. Koren

Najveći procenat belog luka širom sveta uvozi se iz Kine, gde su standardi proizvodnje i čuvanja manje rigorozni. Beli luk iz Kine prepoznaćete tako što nema koren, već samo “praznu” pločicu na dnu ploda, što je znak za uzbunu, bolje ga "preskočite".

4. Ukus

Ako ste već doneli beli luk i počeli da ga pripremate, još jedan znak biće vam činjenica da nema jak ukus niti miris.