Krizni štab
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC
Krizni štab

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Krizni štab, Foto: FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Neposredno pred početak sednice Kriznog štaba, stigla je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Nove mere

Tokom predstojećeg vikenda ugostitelji i tržni centri radiće do 14 sati, odlučio je Krizni štab.

Nova sednica Kriznog štaba biće održana u ponedeljak, na kojoj će biti razmatrani efekti ove odluke.

Prehrambene prodavnice za vikend će raditi kao i do sada, do 21 sat.

Štab je odlučio da medicinske i veterinarsle ordinacije, laboratorije i apoteke i za vikend rade uobičajeno, dok će na benzinskim pumpama posle 14 sati moći samo da se toči gorivo.

Uslužne delatnosti, poput frizera, kozmetičara, radiće kao i do sada.

Dostava hrane obavljaće se redovno, bez "šalterske" prodaje.

Sednica Kriznog štaba, koja je počela u 8 sati. završena je nakon nešto više od sat vremena, a posle nje nije bilo obraćanja medijima, već je najavljena pres konferencija za 15 sati.

ZATVARANJE ZA VIKEND

Epidemiolog i član Štaba Predrag Kon rekao je ranije da je jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a da je ostavljeno da se to "iskristališe" i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija - ski centri, zimovališta, te da će se mere, o kojima će biti raspravljano, odnositi sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa.

Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava i neophodno je maksimalno pojačati kontrolu.

I još jedan član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković ukazao je da su vikendi veliki problem, a da je predlog da rade samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske stanice.

Broj novozaraženih poslednjih dana raste, jučerašnji bilans je - još 3. 460 obolelih, i još 17 preminulih, uz porast broja hospitalizovanih i broja prvih pregleda.

MOGUĆE VARIJANTE ZATVARANJA

Lagana
Kao prva i, po mišljenju nadležnih, lagana opcija, bila bi da se uvedu rigorozne kontrole ugostitelja po celoj Srbiji, ali samo s eventualnim skraćivanjem radnog vremena ugostitelja u zimskim centrima.

Umerena
Tu je i opcija koja bi usvajanjem dovela do zatvaranja kafića i restorana u zimskim centrima, uvođenje rigorozne kontrole ugostitelja i tržnih centara po gradovima, ali bez skraćivanja radnog vremena.

Teška
Ono što bi sigurno mnogima teško palo jeste zatvaranje kafića i restorana tokom vikenda u zimskim centrima, a u gradovima skraćenje radnog vremena ugostitelja i tržnih centara do 18 časova.

Superteška
Zatvaranje kafića i restorana u celoj Srbiji tokom vikenda, pa čak i smeštajnih objekata na planinama, skraćivanje rada tržnih centara do 16 ili 18 časova, eventualni prelazak srednjih škola na online nastavu. Ova opcija, okarakterisana kao superteška, zasigurno bi mnogima teško pala, a najveći šok pretrpeli bi bi vlasnici ovih objekata.

Podsetimo da se u sredu govorilo o novim merama, ali do usvajanja nije došlo, pa će se tako danas, nakon predloga, odlučiti o novim koracima.

- U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen - rekao je dr Predrag Kon posle završene sednice u sredu.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Stršljen

26.02.2021 09:02

Neznate vi gde terate, pojma nemate, puštate bogatu stoku na Kopaonik, Zlatibor, Staru planinu, a sirotinji koja ostaje u stanovima zabranjujete i da izadju do trgovine ili kafića. Stvarno pojma nemate i treba hitno da se povučete i dodju neki zdraviji i pametniji.

brus liii

26.02.2021 11:34

tako je kapetane konu zatvaraj sve na 24h od petka do ponedeljka i uvesti obaveznu vakcinaciju,ko nece nek plati porez.Živela Srbija