Doktor Kon
prinstcreen
Doktor Kon

prinstcreen

Doktor Kon, Foto: prinstcreen

- Pregovaramo sa nekoliko država o vakcini, bićemo među prvih 20 zemalja koje će je dobiti. Garantujem da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, vakcina će biti u zemlji tek kada bude potpuno bezbedna a sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja našI stručnjaci već danas gledaju. Daleko smo od restriktivnih mera i od policijskog časa, mere koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, jer je važno da zadržimo disciplinu - naglasila je premijerka.

Na početku konferencije  se obratio doktor Kon. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirana 6.251 osoba, njih 236 bilo je pozitivno, ili 3,77 odsto, a nažalost preminulo je devet lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 106 pacijenata.

Uprkos smirivanju situacije i manjem broj obolelih, nadležni su jasno stavili do znanja da ne razmišljaju još o ublažavanju restriktivnih mera, te da najveću pažnju posvećuju početku nove školske godine.

- Epidemiolog Predrag Kon kaže da smanjenje broja pacijenata na koje se sumnja ide sporije nego pražnjenje bolnica. Situacija je i posle jasnog poboljšanja i dalje nesigurna. - rekao je doktor Kon. 

Epidemiolog je odgovorio na pitanje koje zanima sve roditelje đaka.

Predrag Kon dao je preporuke roditeljima čija deca u septembru kreću u školu.

- Što se tiče učenika i svih mera koje se planiraju, o toeme će sastanak krizng štaba izvestiti u utorak,

Razmatra se mnogo predloga, tu sad postaje samo tehička pitanja vezane za mogućnosti raznih škola, a to sa Ministarstvom prosvete rešavamo. Ono što reba da znaju roditelji je da samo dete koje je zdravo sme da ide u školu.

Dete će svako jutro pre polaska u školu meriti temperaturu, druga stvar je ta da će biti šptrebno da roditelji budu saradniic, tako što će da pričaju sa decom a u tome će im pomoći prilog sa televizije. Ponašasanje u školi će biti poznato nastavnicimia i učenicima. Mlađi razredi od prvog do petog će imati nastavu u školama, a stariji će imati kombinovan sistem učenja - rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog je napomenuo da nepoštovanje mera donosi loše rezultate.

-Postoje negativna iskustva u školama koje nisu razumemele mere opreza ozbiljno i to je dovelo do širenje virusa u škola. Bitno je da znamo da u mlađim uzrastima nema teških slučajeva obolevanja, a deca koaj eventualno obole teže prenose virus drugima- zaključio je Kon.

NA PITANJE O SMRTI MAJKLA ODŽA, ALI I ŠKOLAMA

- Što se tiče preminulog košarkaša, ja sam epidemiolog, mislim da će kliničari bolje odgovoriti na ova pitanja, u svakom slučaju, jasno je da posle svake infekcije treba dati vremena, ono što se zna da je to bio iznenadni udar srčani. Što se tiče učenika i svih mera, biće u utorak sastanak u utorak, i praktično smo sve rešili, i sve ćemo rešiti sa Ministarstvom prosvetom. Ono što je sigurno, samo zdrava deca mogu da idu u školu. Svako jutro pre odlaska mora da izmere temperaturu. Samo ponašanje u školi će biti definisano kako za učitelje tako i za učenike, biće sve objašnjeno da im svima bude jasna pravila ponašanja.

- Biće još završni dogovor o tome kako svi treba da se ponašaju sa kriznim štabom. Ono što je bitno da u tim mlađim uzrastima nemamo teže slučajeve obolevanja.

O deci sa autizmom
- Taj problem konstantno se provlači i problem je što je dodatni rizik jer njima ne može da se potpuno kontroliše ponašanje u smislu kontakata niti se može garantovati da oni koji rade s njima neće doneti koronu. Situacija je specifična, ali bi trebalo da rade svi centri. Tu postoji ogroman strah ljudi koji s njima rade da ih neće dovoljno zaštititi. Tu rešenje trenutno nema - rekao je Kon.

Pročitajte još: