Krizni štab
Printscreen
Krizni štab

Printscreen

Krizni štab, Foto: Printscreen

Predstavnici kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa izneli su najnovije podatke o epidemiji u Srbiji.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalazi se 118 pacijenata.

To je neznatan pad u odnosu na juče, kada smo imali 120, što je takođe brojka koja i dalje upozorava na opasnost od korona virusa.

NAJNOVIJE INFORMACIJE

- Do 15 časova registrovano je 27.608 potvrđenih slučajeva, na respiratorima je 118 pacijenata. U Srbiji je testirano 733.059 osoba do sad, a u poslednjih 24 sata preminulo je pet pacijenata, ukupno 626. Broj hospitalizovanih u poslednjih 24 sata je 230, a otpušteno je 382 pacijenata iz svih bolnica - istakao je doktor Gojković.

Sekretar Zoran Gojković

printscreen

Sekretar Zoran Gojković, Foto: printscreen

RADNI SASTANAK SA PREDSEDNICOM VLADE I MINISTROM ŠARČEVIĆEM

- Bliži nam se početak školske godine, danas smo imali sastanak koji se odnosio na pravljenje najoptimalnijeg modela za pohađanje nastave, za našu decu. Uzimamo u obzir rezultate svih istraživanja do sada, kao i intenzivno smo razmatrali rezultate svih iskusatava zemalja koje su organizovale nastavu u toku pandemije. Imamo jasne smernice, rukovođeni smo isključivo principima medicine i dokazima, ostalo nam je još par elemenata. Bićete obavešteni o načinima vršenja nastave početkom sledeće nedelje.

Darija Kisić Tepavčević

Tanjug, Slobodan Miljević

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug, Slobodan Miljević

KAKVO JE STANJE NA INFEKTIVNOJ?

- Na Infektivnoj je je bilo 156 pregleda u poslednja 24 sata, nalazi se 61 pacijent na lečenju, od toga su četiri bolesnika na invazivnoj ventilaciji, na ostalim formama još osam pacijenata. Trend broja pregleda se kreće oko ovih cifara, nešto je manji na sam početak kada smo imali preko 350. U samom početku julskog dela priče dominirale su osobe mlađeg uzrasnog doba, sada se vraća deo njihovih stariji sugrađana, ali je broj pacijenata je manji nego ranije. Težina klinička slike je i dalje ista, jedna trećina zahteva bolničko lečenje - rekao je doktor Stevanović.

DECA?

- U ovom momentu je 3.154 pacijenata u bolnicama, a kada su u pitanju deca: U KBC Dragiša Mišović je sedmoro, na Ginekologiji tri trudnice koje su pozitivne, u KC Niš je jedno dete, a u Šapcu je takođe jedno.

KRITIČNI MESECI, UKRŠTANJE SEZONSKIH VIRUSA I KORONE?

- Verovatnoća istovremene infekcije dva gripa je vrlo izvesna, radi se o dve infekcije, sezona im je zimski period kada smo više u zatvorenom prostoru. Vidimo da nije jenjavala korona ni za vreme letnjih meseci... Sezona gripa je negde od kraja oktobra pa sve do marta, ako gledamo prethodne godine. Najveći broj obolelih je inače tokom meseca februara, nekada se i produži zimski raspust iz tog razloga. Najveći pikovi su od decembra do februara, nekad i do marta. Važno je da opšte mere prevencije su praktično iste mere i za virus gripa, ali grip je srećom nešto za šta imamo vakcinu inače - dodala je doktorka Kisić.

Koronavirus u Srbiji

Tanjug

Koronavirus u Srbiji, Foto: Tanjug

PROTOKOL O LEČENJU OBOLELIH, PROMENJEN JE?

- Terapijski protokoli se prave za profesionalce i ne treba da budu predmet razmatranja u medijima. Svaki put se ažurira kada se saznaju nove informacije, i kad se prilagođavamo novim lekovima, dijagnostičkim procedurama - izjavio je Stevanović.

UPLITANJE BILA GEJTSA U MEDICINU?

- Ne komentarišemo te izjave pojedinaca, svako ima pravo da misli na osnovu iskustva, godina, znanja i rada... O tome treba pričati i doneti vezano za vakcinaciju i probleme koji mogu da proisteknu iz jednog dela javnosti koja to ne razume ili ima drugačije stavove, to je nešto na čemu ćemo insistirati u budućnosti. Vakcinacija će verovatno biti jedna od mogućnosti da se ovaj deo problema stabilizuje i smanji, a građani će znati sve što država preduzima, sa kim pričamo, sa kakvim kvalitetom vakcine raspolažemo i to je ono što svako treba da zna. U narednom periodu biće na stotine raznih tumačenja, razmišljanja i nama građanima preostaje da slušamo struku i ljude koji se razumeju i stoje iza svega toga znanjem i titulama i radom. To je nešto na čemu ćemo insistirati, to je naša strategija - odgovorio je na pitanje Alo.rs, Zoran Gojković.

KOLEKTIVNI IMUNITET DA LI JE OSTVARIV?

- On zavisi od više faktora, jedan je težina imuniteta nakon preležane bolesti, da li postoji vakcina je drugi, ako postoji koliko traje, antigenska stabilnost prouzrokovača, da li se menja ili ne. Takođe prirodni priraštaj utiče, novorođena deca smanjuju kolektivni imunitet... Migracija stanovništva, to je nešto što se stalno menja. Šanse su između 50 i 60 odsto, populacija je daleko ispod tog nivoa, do sada ne ide iznad 10 odsto. Da li će narasti i kako, zavisi od faktora koji su unapred rečeni, ono što je sigurno - kako bude jačao naš kolektivni imunitet, tako će virus slabiti. KO jeste naš štit od bolesti, ne ide to brzinom koji bismo svi voleli, ali je sigurno dosta smo jači kada je u pitanju virus nego što je to bilo na početku - odgovorila je na pitanje Alo.rs, Darija Kisić.