Krizni štab
prinstcreen
Krizni štab

prinstcreen

Krizni štab, Foto: prinstcreen

Na konferenciji su govorili epidemiolog prof. dr Predrag Kon i anestezilog pukovnik docent doktor Ivo Udovičić komandant vojne bolnice "Karaburma".

- Ono što mogu da kažem za Beograd, broj onih koji se javljaju u kovid ambulante i dalje opada. Broj obavljenih pregleda se smanjuje, kao i onih koji su sumnjivi i uzima im se bris. Svi pokazatelji da se smanjjuje aktivnost ovog virusa na teritoriji Beograda, ali je to i dalje visoka aktivnost jer je epidemiološka situacija i dalje nesigurna - rekao je Kon.

- Što se tiče vojne bolnice "Karaburma", mi i dalje radimo u punom kapacitetu. Trenutno imamo 78 pacijenata, a 8  se nalazi na intezivnoj nezi i njihovo stanje je teško, a od tih 8, troje je intubirano sa neizvesnim ishodom. Mi i dalje imamo 10 do 20 posto pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Ovi procenti nama govore nešto, ali onaj ko završi u jedinici intezivne nege ili na respiratoru, njemu ti procenti ništa ne znače jer kad ostanu bez nekog najmilijeg onda je to 100 posto. Što se tiče pacijenata da su uglavnom teže forme bolesti na starijoj populaciji što znači da su mlađi preneli starijima. Dosta njih zahteva podršku mehaničke ventilacije zbog teške kliničke slike. Serija mlađih pacijenata jeste otpuštena, ali sa teškim oštećenjima pluća - rekao je pukovnik Udovičić.

- Imali smo pacijente koje smo otpustili, ali su zahtevali kiseoničku potporu. Jedno vreme će biti na oksigenatorima, verovatno u bolnici. Tako da je njihova budućnost i dalje neizvestna. Ove činjenice, koje je izneo doktor Kon, puno nama znače i optimistične su. Moja preporuka je i dalje da se nose maske i ne zahtevamo građane da nose skafandere. Nemamo ništa protiv da idete u kafane, u klubove, već da samo držimo distancu.

Kupališta

Predrag Kon

prinstcreen

Predrag Kon, Foto: prinstcreen

- Jesam čuo tu zamisao, da se smanji broj, samo ne znam kako bi se to sprovelo. Najteži su vikendi, to treba da bude jasno, tada je najveća potreba, naročito kada su ovako topli dani. Potrebno je preneti svima, da su ta mesta, Ada Ciganlija, dodatni rizik bez obzira na to što neko hoće da drži distancu. Činjenica je kad imate ovakvu situaciju, da na 100.000 ljudi možete da pretpostavite da imate 100 onih koji ne znaju da su inficirani. Ako gledate samo taj podatak, oni koji odlaze moraju da prihvate taj rizik i time da smanje mogućnost prenosa. Rizik definitivno postoji, a mnogi će odustati da odu na kupalište. Što se tiče javnih kupališta, to je odgovornost Grada. Kontrola mora da se vidi, kako za Adu, tako i za bazene. Kontrola služi kao podsećanje, a kazne zavise od mnogih parametara. Lično razmišljajući, nisam našao neko rešenje za Adu Ciganliju - rekao je Kon.

Vrtići, škole i vakcina za decu

- Polazak u školu je suštinsko i najznačajnije pitanje u ovom trenutku. Mi smo danas dobili dopis od Ministarstva prosvete sa modelima. Moram da naglasim da su neke stvari dobro procenjene od samih prosvetara. Da oni sami procene da li je moguće održati nastavu i sam kapacitet škola. Zamisao je jedna stvar, sprovođenje je druga. Detaljna pitanja kako će to da se provodi, ne znam. A za maske će morati da se prodiskutuje jer su prozori otvoreni dok je toplo, a kada bude hladno je druga stvar. Sasvim je sigurno da će neki imati nešto da dodaju. U vrtićima postoji situacija da maske ne mogu stalno da se nose, te tu dolazi do izuzeća. Postavlja se pitanje, šta će biti kada se sve ovo završi?! - odgovorio je Kon i dodao: Vakcinacija protiv gripa za decu je obavezna samo ako imaju neke hronićne bolesti. Za decu se preporučuje, te to nije poseban problem. U ovoj sitaciji će biti ista preporuka kao i uvek. Ono što je bilo priče, još nije odlučeno, da postoji neka rezerva. Biće Torlakovih vakcina. Ugovoreno je 250.000 vakcina, a 150.000 je najavio Torlak. 

Nestanak virusa

- Pomenjane su visoke temperatuje, to je tačno, ali je bitno napomenuti da su otvoreni prozori. Ono što se dogodilo da ovaj virus n ema sezonu, niti nema nameru da napusti globalnu teritoriju i neće uskoro sve da stane. Još uvek je opcija da virus nestane moguća, ali ako iz dana u dan sve više zaraženih globalno, onda je to sve manje moguće - rekao je Kon za kraj.

U Republici Srbiji je do 15 časova 3. avgusta 2020. godine registrovan ukupno 26.451 potvrđen slučaj COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 7.168 osoba od kojih je 258 pozitivno.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 693.656 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 146 pacijenata.

U poslednja 24 časa preminulo je 8 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 598.

Pročitajte još: