Korona, Srbija, Beograd
Tanjug/Nikola Anđić
Korona, Srbija, Beograd

Tanjug/Nikola Anđić

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Koliko god želeli da nam se što pre ponovo vide osmesi, za sada nema tačnog datuma kada će mere biti ukinute, kada ćemo moći da skinemo maske, kao i kada ćemo da se okupljamo u većem broju. Iapak, neke naznake postoje i o tome se juče pričalo na Kriznom štabu.

Pročitajte još:

Ono što je sigurno i što struka naglašav, to je da se mere moraju ukidati postepeno. Upravo je tako odgovorila i premijeka Ana Brnabić na jučerašnoj pres konferencji Kriznog štaba:

- Postepeno. Još razmišljamo o tim stvarima, ono što nam dolazi je septembar i polazak u školu. I pored toga što mislim da je važna prosveta, moramo sprovesti sve mere prevencije da bi nastava mogla da počne koliko je to moguće normalno. Naravno, spremni smo da deo toga bude onlajn nastava - rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić

Alo.rs

Ana Brnabić, Foto: Alo.rs

- Tu su nam i razgovori oko institucija kulture, potrebno je da bismo kao društvo nastavili da živimo da otvorimo i bisokope i pozorišta. Radimo i na protokolu za to, i to će naš stručni štab da izda kao preporuke do 15. avgusta - rekla je Brnabić juče.

- Ako mene pitate, mislim da je obaveza nošenja maske nešto što će ostati još neko duže vreme sa nama - dodala je ona.

O ublažavanju restriktivnih mera juče je na pres konferenciji govorio kratko ali veoma direktno i dr Predrag Kon.

- Što se tiče popuštanja mera, nije vreme da pričamo o tome. Što se tiče nošenja maski, racionalno je da o tome nastavimo da govorimo, a što se tiče ponovnog rada kafića, o tome možemo da govorimo tek nakon polaska u školu - dodao je dr Kon.

Na temu o ukidanju mera nedavno je govorila je i epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević.

- Mere ostaju do daljeg na snazi i vidimo da daju efekte. Kao što smo vam i rekli prethodnih dana, beležimo više starijih koji su zaraženi i to pokazuje da ako veći broj starijih oboli, veća je verovatnoća da budu podložni komplikacijama - rekla je ona ranije.

Darija Kisić Tepavčević

printscreen

Darija Kisić Tepavčević, Foto: printscreen

O tome da je pitanje ukidanja mera teško i da treba postupiti oprezno dr Kon je govorio i juče ujutru tokom jednog tv gostovanja.

- Mere koje su bile restriktivne dale su brzo rezultate, ali takve mere ne mogu neprekidno da se sprovode. Pitanje o ukidanju mera i od čega početi, to je teško pitanje, to pitanje i ja postavljam. Da li će potpuno biti zatvoreni klubovi, da li će kafići raditi do 23 sata stalno, to sada ne znamo, ali popuštanje mera će jednom biti neophodno - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Predrag Kon

Alo.rs/V.Đ.

Predrag Kon, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Saveti i preporuke struke treba da se poštuju, a o tome kada će da skine masku govorio je ranije i imunolog dr Srđa Janković.

- Kada ne bude virusa u cirkulaciji skinuću masku. Postoji i elemenat ličnog primera, ali i obaveza. I naučne studije su potvrdile da ako maske nosimo svi to nas dosta štiti - istakao je ranije dr Janković.

Reklo bi se da smo se na epidemiološke mere već i navikli s obzirom na to da je broj novoobolelih poslednjih dana u padu što pokazuje da one imaju efekta, ali potrebno je da ih i dalje poštujemo, bez opuštanja, kako bi jednog dana, kada za to dođe vreme ponovo mogli da šetamo bez maske.

Srđa Janković

Printscreen

Srđa Janković, Foto: Printscreen

Mere koje su i dalje na snazi odnose se na celu teritoriju Republike Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija.

Zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od 10 ljudi
Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra. Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorima na teritoriji cele Srbije.

Maske su obavezne i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Preporučuje se nošenje maske na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, čak i kada je moguće obezbediti rastojanje. Ove mere stupile su na snagu 17. jula.

Osim toga, gotovo svaki grad u Srbiji propisao je i dodante vanredne mere, u zavisnosti od epidemiološke situacije na lokalu.

Preporučujemo:

Komentari (1)

Baki

06.08.2020 11:48

Treba ptvpriti skole pa ce sredinom septembra da se odluci.Treba da vidimo kako virus cirkulise u skolama.Znaci,na mogu daveruhem sta se desava.