Krizni štab
Printscreen/Alo.rs

Predstavnici Kriznog štaba obratili su se građanima Srbije. Danas je održan sastanak Kriznog štaba na kojem su donete nove mere koje će stupiti na snagu od sutra.

Prema rečima doktorke Darije Kisić-Tepavčević, svi kafići će od sutra moći da rade samo do 23 sata.

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 121 osobe, dok je preminuo 1 pacijent.

Testirano je 6.700 osoba, od kojih je 1.81 odsto pozitivna na kovid 19.

Uz pomoć respiratora diše 20 pacijenata.

Do sada je virus potvrđen kod 34,193 osoba, od ukupno testiranih 1.173.582.

- Ukoliko gledamo topografsku zastupljenost, 54 odsto osoba, odnosno 66 odsto je bilo sa područja grada Beograda. Imamo područja gde više dana nije bilo detektovano postojanje virusa. U Dragiša Mišković je hospitalizovano jedno dete i jedna majka. Od početka školske godine ukupno je bilo registrovano 80 đaka, 52 iz osnovne škole. Detektovano je prenošenje u okviru školske sredine. Sva deca iz osnovnih i srednjih škola imali su blaže forme bolesti i bili su testirani jer su bili iz sporadičnog kontakta - rekla je Kisić Tepavčević.

Krizni štab

Printscreen/Alo.rs

Krizni štab, Foto: Printscreen/Alo.rs

- U toku prošle nedelje 170 đaka nije pohađalo nastavu. Epidemija bukti u svim zemljama. Kod nas je povoljnija epidemiološka situacija ali se i kod nas vidi porast, ali to se očekuje u ovo doba godine kada su aktuelne respiratorne infekcije. Upravo se sada nalazimo u ključnom momentu kada svako treba da se trudi da se infekcija ne prenosi. Na nama je da se tako ponašamo i sprečimo širenje korona virusa - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

- Jutros je Brisel doneo odluku da zatvori sve kafee i restorane, Frankfurt i Berlin su doneli odluku da posle 23 sata ne radi ništa u zemlji. U Britaniji su kazne oko 1.000 funti za kršenje novih mera. Upravo zato je bitno da se u Beogradu posvetimo da ne dolazi do širenja zaraze. Uradili smo više kontrola širom grada. Svi vozači su obavezni da nose maske. Vozač nema obavezu da nosi masku gde postoje kabine. Kada su u pitanju ugostiteljski objekti podneli smo 135 tužbi za nepoštovanje ovih mera. Nema zaraženih iz privrednih aktivnosti - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Krizni štab

Alo.rs

Krizni štab, Foto: Alo.rs

- Zaraženi dolaze sa žurki, iz restorana, kafića i ne smemo sebi da dozvolimo da privreda ponovo stane. Moraju da se poštuju mere. Maska je jedina zaštita. Ulazimo u kritičan period. Ukoliko ne budemo išli na žurke izbeći ćemo situaciju da imamo mere koje sada moramo da imamo - istakao je Goran Vesić.

- Sve mere koje su donete su i dalje na snazi, a ono što se sigurno zna je da učestalost oboljevanja zavisi od učestalosti primenjivanja mera. Nošenje maski apsolutno spašava živote. Do danas se pokazalo da je ova mera i te kako efikasna i značajna i neće imati zamenu ni kada bude upotreba vakcina. Preporučuje se i na otvorenom prostoru. Obavezna na 1,5 metar i napolju. Zabranjeno je okupljanje više od 30 lica. Moguće je da bude do 500 ljudi, uz poštovanje preventivnih mera. Od sutra će da bude na snazi da radno vreme zanatskih i ugostiteljskih objekata bude ograničeno do 23 sata - rekla je Kisić Tepavčević.

- U ovom trenutku jedva smo uradili 5 operacija na Banjici. Nama nije teško da prelazimo iz jednog sistema u drugi. Mi lečimo sve pacijente koje treba da lečimo. Ne želim da apelujem već da molim sve građane da ostanemo ortopedija, ajde da pokušamo da Institut za ortopediju ostane u ortopediji, da ne izlazimo u kovid. Pridržavajte se mera zaštite. Dva puta smo izlazili iz ortopedije i mnogo smo potrebniji u tome. Da ostanemo ortopedija i u trećem talasu - rekao je profesor Baščarević sa Instituta za ortopediju.

Krizni štab

Printscreen/Alo.rs

Krizni štab, Foto: Printscreen/Alo.rs

- Molim vas ne idite na slave i na manifestacije, moramo da ostanemo odgovorni. Postoji povećanje rizika i učestalosti. Sportske manifestacije se ne trebaju održavati u prisustvu publike. Bile su propisane sve mere koje su smanjivale rizik, ali se nisu poštovale date mere - istakla je Tepavčević.

- Kada je u pitanju javni prevoz na ulicama je 1650 vozila, nema te kontrola koja može u svcakom trenutku da kontroliše svako vozilo. Razgovarali smo o tome koliko napora ulažemo da sačuvamo objekte. Moraćemo da donesemo mere koje su teže ukoliko se svi ne budemo pridržavali mera. Ako svi zajedno ne budemo radili, nećemo uspeti - rekao je Vesić.

- 183 prekršajna naloga, 15 prijava protiv pravnih lica, 5 protiv fizičkih člica. Kazne nisu suština, već svi moramo da shvatimo da moramo da se pridržavamo mera. Većina njih se pridržava mera, ali dođe gost koji ne želi da nosi masku. Svi treba da se pridržavaju pravila koje je Kisić Tepavčević navela - istakao je Vesić.

Krizni štab

Alo.rs

Krizni štab, Foto: Alo.rs

- Moram da naglasim nismo imali potvrđeno zaražavanje u privrednim objektima, dešavalo se zaražavanje mlađih osoba koje su infekciju prenosile na članove svojih porodica. Upravo je sada vreme kada treba da reagujemo. Nema nijednog žarišta niti dokazanog širenja infekcija u privrednim objektima - rekla je Kisić Tepavčević.

- Na teritoriji Beograda imamo preko 2.000 objekata koji emituju muziku. Biće rigoroznije kointrole. Komunalna milicija ne može da kontroliše nošenje maski, ali će moći da kontroliše rad objekata. Inspekcije ćemo pooštriti. Dovoljno je da prođemo gradom i da vidimo da postoje objekti koji ne poštuju radno vreme i moramo da ih sankcionišemo - naglasio je Vesić.

- Kada Krizni štab kaže da Institut za otrobediju prestane da bude centar za ortopediju, tada prestaju operacije i postajemo kovid centar. Stalno izlazimo iz jednog ciklusa u drugi. Sredimo prostore. Naš institut je prostran, zaista je kod nas udobnost velika. Međutim kada kovid pacijenti uđu, to je trauma, maligne bolesti, krive kičme, razni drugi problemi, sve to prestaje da se leči na Banjici i gde su ti pacijenti?, oni su u onim bolnicama koje ne funkcionišu po kovid sistemu. Sve usmeravamo na Institut za onkologiju. Oni koji su hitni oni njih prihvataju i njih leče ortopedi mimo kovid sistema. Dolazio do odlaganja lečenja. U drugom talasu imali smo otvoreni saobraćaj. Svi su išli prema VMA, to je jako teško. Za jedan zdravstveni sistem, samo jedan odsto ljudi ima kovid i svi smo prinuđeni da lečimo. Nama je lakše da pređemo na kovid , ali je teško da se vratimo nazad kada rušimo te pregrade. Veoma je teško sterilisati sve nakon talasa, lako je ući u kovid, ali je mnogo teže izaći - rekao je Baščarević.

Darija Kisić Tepavčević

Printscreen/Alo.rs

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen/Alo.rs

Darija Kisić Tepavčević otkrila tajnu koja se krije iza gradnje Ortopedske klinike na Banjici

- Interesnatna je istorijska činjenica vezana za izgradnju Ortopedske klinike na Banjici. Ta bolnica je zapravo građena sa namenom da se u njoj leče pacijenti koji su imali problema sa disanjem, odnosno koji su oboleli od dečije paralize, polimijelitisa - rekla je Darija.

- U međuvremenu je pronađena vakcina protiv dečije paralize, pa je prvobitna namena izgrađene bolnice promenjena i tako je nastala Ortopedska klinika, odnosno Institut za ortopediju Banjica - ispričala je Kisić Tepavčević.

- Formiraće se viber grupa gde će građani moći da postavljaju fotografije građana fizičkih i pravnih lica koja krše nove mere - istakao je Vesić.

- Radili smo takvu vrstu analize i pokazano je da oko 5 odsto je izjavilo da je putovalo u neku od zemalja, ali nije tolika zastupljenost putnika u međunarodnom saobraćaju. Naši turisti su se u Crnoj Gori razlikovali po tome što su nosili maske, ali bilo je i onih koji su uneli virus u zemlju. Najopasnije su proslave, svi oboleli su se inficirali na takvim događajima. Sve oči su uprte u izradu vakcine i ove opšte mere neće imati zamenu ni kada se pronađe vakcina. To će biti najmoćnije oružje u eliminaciji virusa. To su i te kako efikasne mere koje nam spašavaju živote. Ono sa čim sam upoztnata je da se svi terapijski protokoli redovno menjaju. Sve ono što je dostupno u svetu, dostupno je i kod nas - naglasila je Tepavčević.

- U svim zemljama je višestruko veći rizik. I sada imamo obavezan PCR test za brojne zemlje. Sada sledi sezobna respiratornih infekcija i u ovom periodu godine su učestala oboljenja slična gripu. Obno što je dobra vest je zajednička preventivna mera i za grip. Očekuje se porast učestalosti kovida. Jedino Grenland i Vatikan nemaju nijednog zaraženog. U Izraelu se za dve nedelje sve promenilo.

- Što se tiče uzrasne strukture, najstariji građani su i najodgovorniji deo populacije, retko oboljevaju, obično kada im mladi prenose. Takođe, tu su deca, ona vode računa. Najviše oboljevaju osobe mlađeg srednjeg uzrasta, koji imaju najviše kontakata. Značajni su rasadnici za dalje prenošenje infekcije. Uzrast i struktura pokazuju ko su najvećin uzročnici i rasadnici virusa. 

- Gradski prevoz jeste mesto gde je veća mogućnost prenošenja respiratornih infekcija. Što se tiče nošenja maski, imajući u vidu da je dužina trsansporta da se ne broji u satima, tada se prenošenje svodi na minimum - rekla je Kisić Tepavčević.

Preporučujemo: