Mirsad Đerlek
printscreen

U Palati Srbija u 15 časova počela je konferencija Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Građanima su se ispred Kriznog štaba obratili Mirsad Đerlek i Edita Stokić.

Tri kategorije i dve doze

Prema rečima Đerleka, medicinski radnici, policija i vojska biće prve tri kategorije stanovništva koje će pristupiti masovnoj vakcinaciji.

- Treba biti oprezan sa prognozama, ali posle druge doze vakcine, moći ćemo da kažemo da smo bezbedni - rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, vakcine prethodno moraju biti ispitane i dozvoljene od strane Agencije za lekove.

- Očekujemo mišljenje stručnjaka u što skorijem roku. Vakcine će biti besplatne. Jedini način za postizanje kolektivnog imuniteta je vakcinacije jer je prokuženost stanovništva oko 20 odsto - rekao je Đerlek.

Prema rečima Đerleka, pik trećeg talasa tek treba da nastupi i nakon toga očekuje smanjenje broja obolelih.

- Danas je otvorena nova kovid bolnica, zapošljavamo medicinske radnike i nadamo se da ćemo se odupreti tom talasu - rekao je Đerlek i pozvao stanovnike Srbije da pomognu tako što će se pridržavati mera.

Presek stanja

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.497 osoba, njih 7.782 bilo je pozitivno, dok je nažalost 69 preminulo lica.

Prema poslednjim podacima MInistarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 270 pacijenata.

U Srbiji su zbog širenja korona virusa danas stupile na snagu nove, oštrije mere, i ovo je prvo njihovo obraćanje nakon što su one usvojene.

Ugostiteljski objekti i tržni centri ne rade vikendom, prodavnice prehrambene robe rade do 21 sat, pijace do 15 sati.

PROČITAJTE JOŠ: