Sneg u Austriji
Twitter printscreen
Sneg u Austriji

Twitter printscreen

Ilustracija, Foto: Twitter printscreen

Besplatne aplikacije za navigaciju koje svi koristimo umeju nekada više da nam "odmognu" nego pruže pomoć na koju računamo, kao što se nedavno desilo putnicima koji su su se vraćali sa Kopaonika. Dešava se, reklo bi se, ali posebno je zanimljivo da se čak i saobraćajnom stručnjaku, profesoru Milanu Vujaniću dogodilo da u vožnji zaluta i ostane zaglavljen u smetovima!

Naime, kako se saznaje iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, njih su kontaktirali putnici koji su tokom praznika bili na Kopaoniku, a u povratku su se, oslanjajući se na navigaciju, planinskim putem kretali ka Brzeću. Tada ih je navigacija navela da sa glavnog državnog puta skrenu na lokalni, koji su po pravilu lošijeg kvaliteta, ali je ovaj bio i lošije očišćem.

Pročitajte još:

 

Kako kažu iz Komiteta, sasvim je legitimno da takav put ne bude prioritet za čišćenje, i tu nema greške, ali ove putnike zadesila je prilična neprijatnost, ali srećom, na tome se i završilo. Oni su se zaglavili u smetovima u ataru sela Velika Grabovnica i uspeli su da se domognu kuća, u kojima su pronašli meštane. Lokalci su ih izvukli traktorom na čistinu, te nisu morali da zovu Gorsku službu spasavanja (GSS), ali čitav proces trajao je dugo i bio izuzetno neprijatan, kako su se požalili Komitetu.

Zbog toga iz Komiteta za bezbednost saobraćaja apeluju na vozače da budu oprezni i da se drže puta pvog reda kada prilaze Kopaoniku iz ovog pravca. Dobra ruta je državni put prvog reda broj 38 Kruševac - Brus, pored jezera Ćelije.

Na pitanje koju rutu preporučuju kada se ovoj planini prilazi iz drugih pravaca, rekli su da im u tim slučajevima nisu poznati nikavi problemi, što verovatno znači da rute koje su građani do sada koristili dobro funkcionišu.

Sneg

Tanjug/Sava Radovanović 15.12.18

Sneg, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

A kako tehnologija može da zavara čak i saobraćajnog stručnjaka, dočarao nam je profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić, ispričavši nezgodu koju je preživeo u novembru 2017. I zaista, preživeo, a moglo je biti fatalno!

- Išao sam od Bijelog Polja ka Šavniku, žurio sam, imao sam nešto zakazano i nisam hteo da zakasnim, a navigacija mi je pokazala da imam put kraći za 34 kilometra. Krenuo sam tom rutom i prvo sam sa asfalta sišao na makadam, a posle toga sam video da je preda mnom kozja staza. Hteo sam da se okrenem i vratim, ali već sam se zaglavio - ispričao je profesor Vujanić.

Situaciju je dodatno zakomplikovalo to što je već pao mrak, a da bude još gore, telefon nije imao signala, pa je Vujanić morao da pešači dva i po sata da bi pozvao pomoć. Imajući u vidu određene zdravstvene probleme, hladnoća, kao ni pešačenje, nisu mu nimalo prijali, kaže on.

 

- Zvao sam prijatelja iz Bijelog Polja, pa je on krenuo po mene svojim kolima, a pozvao je i policiju, pa su došli i policijski auto i kola crnogorske Gorske službe za spasavanje. Tada mi je prijatelj telefonom rekao: "Poslaću ekipu, nemojte više da se šetate, hladno je", a tek kada je sve bilo gotovo, priznao mi je da nije hteo da me plaši, ali da mi je tako savetovao jer tu ima dosta vukova i medveda. Uplašio se za mene.

Vujanić je uputio savet da, ako se oslanjaju na navigaciju, isključe iz pretrage neasfaltirane puteve. Sve dok ima asfalta, sve je u redu, kaže profesor. Ukoliko nemaju takvu opciju na aparatu, potrebno je da vozači budu veoma oprezni.

- Ovo mi je pomoglo da shvatim koliko sam srećan što imam ovakve prijatelje - zaključio je profesor Vujanić.