Beograd, šetnja, građani, kafići
Tanjug/Tara Radovanović
Beograd, šetnja, građani, kafići

Tanjug/Tara Radovanović

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem KOVID-19, danas doneta odluka koja važi od nedelje.

Vanredna situacija proglašena je danas i u Kraljevu, usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem ''Covid-19''. Odluku je doneo gradonačelnik Predrag Terzić na osnovu preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada, a u skladu sa mišljenjem Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Odluka stupa na snagu od sutra od 7 sati,kada će početi da se primenjuju i posebne mere zaštite stanovništva. Zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite jedna je od tih mera.

Kraljevo

Youtube/Printscreen

Kraljevo, Foto: Youtube/Printscreen

- U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite-navodi se u odluci o proglašenju vanredne situacije.-U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Na snazi je zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Rigoroznija pravila važe i za ugostiteljske objakete, koji će raditi od 7 do 20 časova, ali i u tom vremenskom okviru pod posebim režimom: za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Kraljevo

Youtube/Printscreen

Kraljevo, Foto: Youtube/Printscreen

Na listi mera je i prevencija u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, odlaganje okupljanja u osnovnim, srednjim i visokošlskim ustanovama, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Kraljevčani će od nedelje morati da nose zaštitne maske u javnom prevozu, a vozila će morati redovno da se provetravaju i dezinfikuju. Na snazi će biti i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda.

Korona

EPA Andrej Cukic

Foto: EPA Andrej Cukic

Mere zaštite uz nošenje maske i rukavica biće obavezne u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice). Naložena je i česta dezinfekcija svih javnih objekata, češće pranje ulica i javnih površina, a preporučena dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

Preporučujemo: