Stočno groblje nadomak Subotice
Subotica.com
Stočno groblje nadomak Subotice

Subotica.com

Stočno groblje nadomak Subotice , Foto: Subotica.com

 

- Izlaze sa koritima, butan-bocama, a onda skidaju butove i nose za Novi Sad, Pančevo, Kikindu, Sentu, različite su registracije kola. Plašimo se da ih fotografišemo, jer ne znamo ko su. Nije normalno da ćutimo, jer ne znamo u kom trenutku ćemo doći u kontakt sa takvim mesom. U pitanju je zdravlje ljudi - kaže jedna meštanka.

Međutim, iako su meštani prijavili ove nezakonite radnje, iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove navode da stanje nije alarmantno.

- Primili smo jednu prijavu, a patrola komunalne policije zatekla je samo jednu osobu koja je sedela u automobilu i koja je tom prilikom legitimisana - navode u Sekretarijatu.

I u Velikoj Plani narod trovali crkotinom!

Pre nekoliko godina meštanin Velike Plane je uhapšen nakon što je prerađivao i prodavao meso uginulih krava u svojoj ugostiteljskoj radnji preko puta osnovne škole. Utvrđeno je da je meso mešano sa hemijskim supstancama kako bi izgledalo sveže, a prilikom pretresa kod njega je pronađena gotovo tona mesa.

Ipak, nadležni ne kriju da je tokom prethodnih godina bilo nekoliko slučajeva kada su pojedinci u džakovima nosili ostatke sa životinjskih leševa. Iz veterinarske inspekcije navode da je tada Gradskoj upravi naloženo da se leševi uginulih životinja koji se odlažu na stočnom groblju odmah pospu krečom i zatrpaju zemljom.

- Veterinarska inspekcija je to potvrdila, a nakon poslednje prijave i predložila da se stočno groblje stavi pod nadzor, čime bi se uspostavila kontrola i identifikacija osoba koje ulaze na groblje. Do tada, jedini način je da se počinioci uhvate na delu - kazali su u inspekciji za Subotica.com.

Stočno groblje nadomak Subotice

Subotica.com

Stočno groblje nadomak Subotice , Foto: Subotica.com

Dr Radmila Šehić iz beogradske Hitne pomoći navodi za „Alo!“ da konzumacija mesa uginulih životinja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. 

- Jesti crkotinu vrlo je opasno, jer je reč o leglu parazita. Čak i kada je termički obrađeno, u tom mesu se i dalje nalaze salmonele, šigele i ogromna količina toksina. Čoveku koji pojede leš životinje bakterije i gljivice iscrpljuju organizam, zbog čega dolazi do visoke temperature. Takvi pacijenti se zadržavaju na infektivnoj klinici i po nekoliko meseci - priča za „Alo!“ Dr Šehić.