Maske obavezne u zatvorenom prostoru
Nenad Vujanović
Maske obavezne u zatvorenom prostoru

Nenad Vujanović

Foto: Nenad Vujanović

Prema velikoj studiji koja je obuhvatila Evropu i Ameriku, projavila se nova verzija korona virusa, koja prema naučnicima ima veću verovatnoću da zarazi mnogo više ljudi,ali nije jači od virusa iz marta.

- To je sada dominantan oblik korona virusa - rekla je za CNN imunolog Erika Olmen iz Instituta za imunologiju "La Jolla".

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Cell" nastavak je ranijih studija iste grupe naučnika, a pokazuje da određena mutacija korona virusa postaje dominantna.

Uočena mutacija utiče na protein šiljka, koju virus koristi da bi ušao u ćelije. Stručnjaci sada provjeravaju da ta mutacija može da ima negativan uticaj na razvoj vakcine.

Ovo istraživanje potvrdilo je raniju studiju u kojoj se sugerisalo da je nova verzija kovida-19 sada češća. Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva verzija korona virusa skoro u potpunosti zamenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i Americi, a koja se zove D614.

- Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta G614 u šiljku proteina proširila brže od varijante D614 - napisala je u svom izveštaju biolog Beti Korber iz Nacionalne laboratorije Los Alamosa.

- Smatramo da je virus zarazniji, ali nismo za sada pronašli dokaze da G614 utiče na težinu bolesti - dodala je.

Prema studiji, nova verzija korona virusa brže se razmnožava u gornjim disajnim putevima - nosu, sinusima i grlu - što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1000 britanskih pacijenata s korona virusom u Britaniji pokazala je da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.

Imunolog Dejvid Montefiore sa Djuk univerziteta i njegovi kolege testirali su dve verzije virusa u laboratoriji.

- Testirali smo da li je G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je verzija G tri do devet puta zaraznija od D - rekao je Montefiore.

Stručnjaci su napomenuli da su neophodna nova istraživanja, kako bi bolje shvatili kako ova mutacija deluje.

Pročitajte još: