Operacija, tumor
Alo/Masanori Jošida
Operacija, tumor

Alo/Masanori Jošida

Operacija, tumor, Foto: Alo/Masanori Jošida

Značajno je i to što se ovakva neuobičajena intervencija na dugoj kosti izvodi van tercijarne ustanove. Načelnik ortopedije dr Saša Vukićević je, zajedno sa kolegom dr Aleksandrom Đorđevićem, iskusnim supspecijalistom ortopedske onkologije, izveo ovaj medicinski zahvat. Dr Vukićević je, osim velike zahvalnosti kolegama sa KBC Banjica, istakao da je veoma značajna saradnja među institucijama.

- Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji pružena nam je mogućnost da radimo i ovu vrstu operacija u našoj ustanovi. Moram posebno da se zahvalim ostalim službama naše bolnice na izuzetnom timskom radu jer su tu neizostavno uz nas službe patologije, anestezije koje isprate sve što mi uradimo - rekao je načelnik Službe ortopedije i traumatologije valjevske bolnice dr Vukićević.

Ovakvi operativni poduhvati su interesantni pre svega stručnoj javnosti, ali je dr Aleksandar Đorđević naglasio značaj informacije koja treba da stigne do javnosti i do pacijenata, a to je svakako podstrek struci, jer su ovakve hirurški atraktivne ortopedske operacije jedan od načina da se skrene pažnja na ovu oblast, ali je suština svega da postoje institucije i da narod bude dobro lečen.

NOVČANA POMOĆ PORODICAMA U KRALJEVU! Objavljen javni poziv, a evo ko ima pravo na dodatne pare!

- Ova hirurška intervencija je autologna transplantacija koštana i to je interesantno jer ta operacija nema alternative. Radi se o jednom agresivnom tumoru ručnog zgloba gde bi po mom mišljenju rekonstrukcija bila jako komplikovana, a autotransplantaciju mi radimo već dvadesetak godina sa jako dobrim rezultatima koji su uporedivi sa svetskim standardom - rekao je dr Đorđević.

- Interesantno je da pri ovom zahvatu nema nikakvog specijalnog skupog instrumentarijuma jer se radi transplantacija kosti iz potkolenice na ručni zglob. To je zaista lepa biološka intervencija. Biološke intervencije su najlepše, s obzirom na to da su trajne. Svi veštački materijali imaju određeni rok trajanja. Posebno što smo i mi ranije imali svoje inplantate, na žalost sada smo svi u tom pogledu uvoznici i dajemo dosta para na takve stvari, a siromašna smo zemlja, pa gde god možemo ovakve biološke intervencije da radimo, to je jako lepo.

- Pošto se u ovom konkretnom slučaju radi o mladom čoveku, tu je injegova životna i profesionalna perspektiva - dodao je doktor, uz nadu da će operacija biti uspešna, što je nezahvalno pretpostaviti, jer u ortopediji postoperativni tok zahteva vreme kako bi se postigla funkcionalnost.