pas, beba, prijatelji
TikTok printsc.
Vakcina, korona
Vakcina, korona, Foto: AP Photo/Emrah Gurel

 Naučnici sa svetskih univerziteta smatraju da su našli dokaze da prenošenje virusa sa životinja na ljude predstavlja značajan dugoročni rizik za zdravlje čitave populacije. Stoga smatraju da bi vakcinisanje ljubimaca umnogome doprineo smanjenju širenja zaraze i među ljudima.

pas, beba, prijatelji

TikTok printsc.

pas, beba, prijatelji, Foto: TikTok printsc.

 Kako objašnjava dr veterinarske medicine, Aleksandar Kaluđerović, korona virus kod pasa izaziva oboljenje slično onom koje se beleži kod ljudi.

- Korona kod pasa najčešće nije teško oboljenje. Postoji vakcina protiv nje, ali kod nas trenutno nije registrovana. Problem je što ona ne stvara dugotrajan imunitet, već otpornost koja traje oko tri meseca – kaže dr Kaluđerović.
Kako objašnjava, mnogo opasnije posledice korona ostavlja na mačke.

- Za mačke je koronavirus mnogo smrtonosniji i teže se leči. Najviše napada organe u trbušnoj duplji. Vakcina koja postoji protiv koronavirusa kod pasa ne može se primenjivati na njih, a dodatni problem je što se one najčešće zaraze odmah posle rođenja, a vakcina je namenjena za jedinke starije od 16 nedelje – objašnjava Kaluđerović.

Vakcina za životinje, koju je razvila Uprava za sigurnosne kontrole u poljoprivredi Rosselkhoznadzor, nazvana je Carnivac-Cov.

Kako je rekao zamenik šefa ove uprave, Konstantin Savenkov, klinička ispitivanja ovog sredstva su započela još u oktobu 2020. godine, uključivala su pse, mačke, arktičke lisice, nutrije, lisice i druge životinje.

- Rezultati ispitivanja omogućuju nam zaključak da je vakcina bezopasna i da daje visoku zaštitu jer su sve vakcinisane životinje razvile antitela na koronavirus u 100 odsto slučajeva – rekao je on.

On je dodao da imunitet traje šest meseci nakon vakcinacije, kao i da bi masovna proizvodnja vakcina mogla bi da započne već u aprilu.

Pročitajte još: